UPDATE. Executivul a adoptat Ordonanţa privind stabilirea cadrului general de înfiinţare a fondurilor suverane de investiţii.
Potrivit lui Eugen Teodorovici, scopul acestor fonduri nu-l prezintă activitatea de privatizare, ci finanţarea prin fonduri.
Astfel, posibile domenii de activitate pentru aceste fonduri suverane sunt finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice şi de capital, a explicat el.
„Fiecare fond suveran, pentru că vorbim despre o ordonanţă de urgenţă care vizează mai multe fonduri suverane, vor crea cadrul legislativ pentru investiţii. Forma de organizare este de societăţi româneşti pe acţiuni”, a spus ministrul Finanţelor Publice, după şedinţă. El a menţionat că acestea vor fi administrate de un Consiliu dualist.
„Membri sunt pe timp de cinci ani de zile, trebuie să aibă expertiză în domeniul bancar, integritate profesională, cunoştinţe, atitudini adecvate şi specifice fondurilor suverane. Se numesc prin ordin. Mandatul primilor membri şi ai directoratul au ca obiectiv organizarea fondurilor suverane”, a mai spus Teodorovici.
Întrebat dacă a reintrodus în forma actului normativ adoptat, joi, de Guvern obligativitatea de a respecta ordonanţa de urgenţă nr. 9 privind managementul corporativ, Teodorovici a răspuns: „Da, aşa este este introdusă această obligativitate, dar pentru discuţia care companii vor fi parte a acestui fond va fi una ulterioară care va fi stabilită prin hotărâre de Guvern care vor fi aceste companii”.
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul-cadru pentru înfiinţarea de fonduri suverane, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.
După adoptarea OUG vor avea loc noi discuţii în coaliţie, cu ALDE, privind lista companiilor care vor intra în Fondul suveran, anunţa Teodorovici.
„Discutăm în şedinţă un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vom crea cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţilor 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată fond suveran de dezvoltare şi investiţii. Este nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltări economice a României. Un astfel de model de dezvoltare, aplicat cu succes în alte ţări, aduce beneficii pe mai multe planuri prin investiţii profitabile şi susţinerea unor proiecte în domenii prioritare”, a declarat Dăncilă, în deschiderea şedinţei.
Premierul a adăugat că prin înfiinţarea fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii se are în vedere „crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiară în acţiuni sau participaţii, în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din România, care, pe de-o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze, să mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real şi, în acelaşi timp, către proiecte rezonabile”.
„Prin activitatea fondului vor fi susţinute domenii şi activităţi de dezvoltare cum ar fi: finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, investiţii în proiecte de infrastructură, creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice, pieţele de capital. Sunt proiecte de anvergură pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-privat aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare”, a afirmat Dăncilă.
Potrivit prim-ministrului, prin adoptarea OUG, se stabileşte cadrul general şi, apoi, printr-o Hotărâre de Guvern să fie decise „condiţiile de organizare şi funcţionare a fondurilor de dezvoltare şi investiţii care se înfiinţează pe societăţi pe acţiuni în baza Legii 31/1990”.
În luna iulie, Curtea Constituţională a admis sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL şi USR şi de către PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi a declarat proiectul neconstituţional.
Victor Ponta afirma, atunci, că ideea înființării Fondului i-a fost impusă lui Dragnea de un grup de afaceri din Israel și Rusia, e cel mai mare furt din averea statului, a spus fostul premier, miercuri, într-o postare pe Facebook. Miercuri, plenul Camerei Deputaților urmează să voteze, în calitate de for decizional, proiectul de lege al coaliției PSD-ALDE.