Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu majoritate de voturi în ședința Consiliului General al Municipiului București de joi.
Primăria Capitalei spune că dorește, în acest mod, să crească eficiența iluminatului public, să reducă poluarea și costurile cu consumul energetic și întreținerea rețelei, precum și numărul actelor de delincvență.
În prezent, arată municipalitatea, corpurile de iluminat din fostul Parc Herăstrău sunt vechi, iar iluminatul este ineficient. Costurile cu întreținerea și mentenanța sunt și ele ridicate.
Stâlpii de iluminat vor fi, astfel, înlocuiți cu unii noi, cu LED-uri, cu durată de viață de peste 50.000 de ore, comparativ cu cei vechi care au durata de viață la jumătate, și cu un consum de energie electrică redus.
Va fi montat în Parcul Regele Mihai I, în același timp cu schimbarea stâlpilor de iluminat, și un sistem de supraveghere video.
Dezbaterea pe proiect nu a fost, însă, lipsită de certuri.
Consilierul general USR Roxana Wring a atras atenția că proiectul nu are aviz pentru lucrări de la Ministerul Culturii, necesar de altfel în condițiile în care parcul Herăstrău este pe lista monumentelor istorice. Consilierul s-a plâns și de iluminatul public din Parcul Cișmigiu, care are acum „atomsferă de bâlci, nu de parc”.
„Se plâng cetățenii că lumina este atât de puternică încât nu pot dormi păsările”, a spus Roxana Wring.
Într-o replică ironică, viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că parcurile din Capitală nu sunt „case de randez-vous”, iar noaptea, când „acționează tâlharii”, trebuie asigurat iluminatul pulic în parcuri.
„Știți că noaptea acționează tâlharii. Sigur, vom spune să scadă intensitatea. Dar nu e nevoie de aviz pentru că noi doar înlocuim stâlpii, nu se schimbă nimic la ei, mărimea sau grosimea”, a spus Bădulescu.
Sursa foto: Hepta / Arhivă
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro