Reacţie dură din partea Opoziţiei, după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că le-a propus omologilor săi europeni introducerea unui singur permis de muncă pentru toți europenii care lucrează în străinătate. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, i-a cerut, marţi, premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice dar şi să se delimiteze public de propunerea acestuia.
„Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţează să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană. Este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene şi care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană. Anunţul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că nu înţelege importanţa acestui rol”, a declarat Ionel Dancă.
Ministrul Teodorovici este criticat şi în interiorul coaliţie de guvernare, de către colegii de la ALDE.
„Dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este câştigat de toţi românii, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE, a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE.
Tăriceanu a precizat că ALDE nu este de acord cu o astfel de propunere.
„O să încep cu o apreciere mai degrabă, mai în glumă – asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcţionării economiei şi a pieţei muncii. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un drept câştigat de toţi românii, de care foarte mulţi au înţeles să beneficieze, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al Uniunii Europene. Trebuie să ne gândim la alte soluţii, nu suntem singura ţară care s-a confruntat cu o penurie de forţă de muncă, mai sunt şi alte ţări, putem să învăţăm din exemplul altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă ţară europeană”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la Parlament, la finalul reuniunilor Biroului Politic Executiv şi Biroului Politic Central ale ALDE.
Ministrul Eugen Teodorovici afirmase, anterior, că „trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup”.
„Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară. ‘În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă’, a explicat Eugen Teodorovici, marţi, la Parlament.
Citeşte şi: Peste 36.000 de fapte de violență în familie într-un an. La Spitalul Universitar de Urgență București a fost deschis un centru pentru victimele violenței domestice