Premierul Viorica Dăncilă, principalele declarații:
- Avem privilegiul de a fi guvernanți în acest moment, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire
- Este cel mai emoționat moment al mandatului
- România trebuie să fie și mai unită
- Luăm măsuri pentru o Românie modernă
- Azi luăm măsuri prin care ne onorăm eroii; Creștem indemnizațiile pentru invalizii și veteranii de război și oferim bani în plus pentru văduvele de război
- Stimulăm mediul economic autohton; Sectorul agricol este un motor de creștere
- Construcțiile vor fi declarate un sector prioritar și eliminăm taxele pe muncă, în acest domeniu; Salariul minim brut lunar va fi de 3.000 de lei, în construcții
- Pregătim bani mai mulți pentru Educație. Bugetul va fi cu 15% mai mare, iar profesorii vor primi bani pentru locuințe.
„În şedinţa de astăzi, vom adopta măsuri prin care ne onorăm eroii veterani de război, contribuim la bunăstarea cetăţenilor şi generaţiei tinere. Avem pe ordinea de zi un act normativ cu valoare reparatorie pentru o categorie de persoane cărora societatea le datorează recunoştinţă, iar statul are obligaţia să le asigure condiţii decente de viaţă. Aprobăm o creştere semnificativă pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război. Este vorba de o majorare, în medie, de aproape cinci ori a acestor indemnizaţii, de la 259 la 1.500 lei lunar pentru cei încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate şi de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadraţi în cadrul III de invaliditate. Toate aceste măriri intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor”, a declarat – printre altele – premierul Viorica Dăncilă, la Alba Iulia.
La începutul şedinţei solemne de Guvern de la Alba Iulia, premierul a anunţat că vor fi aprobate prin memorandumuri „două acorduri în domenii prioritare pentru România – construcţii şi educaţie”, care vor fi semnate cu sindicatele şi patronatele imediat după reuniune.
„Acordul în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro. O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului. În sprijinul finanţării acestui sector va fi înfiinţat „un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%”, a explicat Dăncilă.
„Prin programul de guvernare ne-am asumat înfiinţarea ca obiectiv înfiinţarea Casei de Comerţ Agroalimentar UNIREA, denumire ce marchează sărbătorirea celor 100 de ani de agricultură şi produse româneşti de înaltă calitate. Adoptăm astăzi un act normativ prin care instituim acest mecanism comercial funcţional capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor şi producţiei agricole naţionale şi să susţină fermierii şi fermele româneşti pe piaţa internă şi pe pieţele externe. Avem în vedere creşterea valorii adăugate şi a capitalizării acestui sector economic important concomitent cu promovarea şi valorificarea produselor autohtone către marile pieţe externe. Politice agricole şi de dezvoltare rurală implementate de Guvernul României au asigurat stimulente pentru ca sectorul agricol să continue să fie un motor de creştere economică. De asemenea, ne propunem crearea unei surse de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor pentru a evita migraţia către mediul urban”, a mai spus premierul Dăncilă.
UPDATE – Guvernul va discuta în şedinţa solemnă de la Alba Iulia un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în 2018, a paradei militare naţionale de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.
Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului se numără şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind implementarea programului guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.
Totodată, Guvernul va discuta un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea articolului 1 din Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.
Pe agenda şedinţei se află şi un proiect de hotărâre privind înfiinţarea Societăţii Naţionale „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A., completarea art. 3 din HG 30/2017 privind organizarea Ministerului Agriculturii, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din HG 1.186/2014 privind organizarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor şi suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2018.
De asemenea, vor fi discutate două memorandumuri privind aprobarea semnării unor acorduri între Guvern şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, respectiv între Executiv şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
Şedinţa va avea loc de la ora 10,30 în Cetatea Alba Carolina, în Sala Unirii, potrivit programului premierului.
La finalul şedinţei, Viorica Dăncilă va participa la ceremonia de semnare a acordurilor între Guvern şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, respectiv între Executiv şi Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
Ulterior, şefa Guvernului va semna în Cartea de onoare a Cetăţii Alba Carolina.
Şedinţa solemnă de Guvern va fi precedată de o vizită a premierului Dăncilă la Monumentul Unirii din Alba Iulia şi de o întrevedere cu arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu Pop. Totodată, Dăncilă va participa la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.
Parlamentul a votat, miercuri, ca municipiul Iaşi să devină Capitală istorică, iar Alba Iulia, Capitala Marii Uniri. Votul este final, astfel că proiectul merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Prin adoptarea acestui act normativ, municipiul Alba Iulia primeşte recunoaşterea pentru rolul esenţial în formarea statului român modern. La 1 decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia, s-a semnat „actul de naştere” al României Mari. Capitala de suflet a românilor de pretutindeni a fost Capitala Unirii teritoriilor româneşti şi sub domnia lui Mihai Viteazul.
- FOTO – Captură video