UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, la Bruxelles, că în România este respectat statul de drept. „Se fac toate eforturile pentru independența justiției și respectare statului de drept. Nu aș vrea să punem pe același palier Polonia, Ungaria și România”, a declarat Dăncilă.
Ea a mai spus că nu vede nicio legătură între exercitarea președinției Consiliului UE de către România și statul de drept. „România face pași importanți, în România este respectat statul de drept”, a afirmat Viorica Dăncilă.”Ne bucură foarte mult faptul că Comisia Europeană este convinsă că suntem bine pregătiţi, că putem prelua şi exercita cu succes Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019″, a arătat ea în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.
Premierul a adăugat că România îşi doreşte o Preşedinţie ambiţioasă, menţionând că întâlnirea Executivului de la Bucureşti cu Colegiul Comisarilor este una care se înscrie în cadrul întâlnirilor premergătoare preluării Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România la 1 ianuarie 2019.
„Am vorbit despre cooperarea între Guvernul României, între viitoarea Preşedinţie şi Comisia Europeană, dar am prezentat şi priorităţile Preşedinţiei rotative a României începând cu 1 ianuarie anul viitor. Discuţiile au fost constructive, am abordat subiecte care se vor afla pe agenda europeană în următoarea perioadă, aş putea spune chiar provocări la care instituţiile europene, împreună, trebuie să dea un răspuns. Am ascultat cu foarte multă atenţie opiniile comisarilor europeni, au fost opinii exprimate şi de membrii Guvernului şi am văzut că multe dintre subiectele abordate, multe dintre aceste provocări au elemente comune şi, mai ales, o dorinţă de a găsi o rezolvare pe timpul Preşedinţiei deţinute de către România. Am reiterat faptul că România îşi doreşte o Preşedinţie ambiţioasă, dar şi realistă, ambiţioasă în sensul de a duce la bun sfârşit cât mai multe dosare aflate pe masa de lucru a Preşedinţiei deţinute de către România, a avea măcar acord politic pe cadrul financiar multianual, de a putea soluţiona cât mai multe din cele 257 de dosare amintite de domnul preşedinte Juncker. Şi cred că acest lucru este important, pentru că pe timpul Preşedinţiei rotative deţinute de către România se finalizează agenda strategică 2014-2019, iar rezultatele obţinute vor fi rezultate ale tuturor instituţiilor europene şi mai ales ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Dăncilă.
Prim-ministrul va avea miercuri dimineaţa o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, iar apoi se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene şi va participa, împreună cu delegaţia guvernamentală, la un dejun de lucru cu membrii Colegiului Comisarilor.
La finalul întrevederilor, premierul Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene vor susţine o conferinţă de presă comună.
Dăncilă a declarat marţi că România este pregătită să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE) şi că îi va convinge de acest lucru pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi pe membrii Colegiului Comisarilor.
„În perioada de pregătire pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, conform practicii deja existente la nivelul statelor membre, Guvernul statului membru care urmează să preia mandatul de preşedinţie a Consiliului efectuează o vizită de lucru la Bruxelles în vederea participării la această reuniune a Colegiului Comisarilor. Scopul întrevederii este de a prezenta principalele linii ale programului de priorităţi în perspectiva preluării preşedinţiei rotative de către România la 1 ianuarie 2019, urmată de un schimb de opinii cu membrii Colegiului pe tematici europene. Eu sunt convinsă că în cazul reuniunii pe care o avem mâine vom lămuri atât preşedintele Comisiei Europene, cât şi Colegiul Comisarilor că România este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, atât din punctul de vedere logistic, organizatoric, dar şi din punctul de vedere al programului de guvernare, un program de guvernare ambiţios, dar realist”, a spus Dăncilă într-o intervenţie telefonică la România TV.
Ea a menţionat că toţi miniştrii au şi întâlniri cu şefii de comisii din Parlamentul European, cu raportori în dosare importante, cu comisari şi cu reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului. Dăncilă a precizat că la Bruxelles este prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, deşi acesta a demisionat şi l-a revocat din funcţie.
Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului efectuează marţi şi miercuri o vizită de lucru la Bruxelles.
Reuniunea Colegiului Comisarilor cu Guvernul statului membru care urmează să deţină Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradiţional, înaintea începerii mandatului. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea preşedinţie şi de a discuta priorităţile acesteia.