În primul rând este neconstituţional, din ce mi-au spus unii specialişti”, a spus el.
Liviu Dragnea a precizat că nu a avut loc nicio discuţie cu UDMR, privind o posibilă susţinere în Parlament.
Întrebat dacă se bazează pe voturile UDMR, Dragnea a răspuns: „UDMR tot timpul a votat legile pe care le-a considerat bune şi ne bazăm pe asta”.
Şi liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat, miercuri, că PSD nu susţine proiectul UDMR privind implementarea prevederilor referitoare la minorităţi şi că liderul Uniunii ştie care este poziţia social-democraţilor.
„Ieri (marţi – n.r.) am purtat o discuţie cu omologul meu de le UDMR. Nici măcar în grupul parlamentar de la UDMR nu s-a discutat foarte serios despre acest subiect. Eu vă spun în calitate de lider de grup de la PSD: acel proiect de lege nu va trece. Nu am de gând să fac nici înflorituri, nici să sar în sus până la tavan că vindem ţara, o spun la fel de rezervat ca data trecută, când a fost un proiect de hotărâre pe această temă în Parlament: niciodată acest lucru nu se va întâmpla, cel puţin nu cu voturile deputaţilor PSD. Este un subiect închis în ceea ce ne priveşte şi nenegociabil. Colegii noştri de la UDMR ştiu acest lucru”, a afirmat Daniel Suciu, întrebat dacă PSD susţine proiectul UDMR.
Uniunea Democrată Maghiară din România solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale: reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european; reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale; la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/ numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.
De asemenea, UDMR vrea ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice să se reglementeze prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România. Uniunea doreşte posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni să poată „obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003”.