Apărut în spaţiul public în ultima perioadă, subiectul amnistiei şi graţierii a fost infirmat, în mod categoric, de premierul Viorica Dăncilă, care a precizat că anul acesta nu se va da o astfel de Ordonanţă şi că, pe biroul spu nu există un astfel de act normativ.
În PSD, însă, situaţia este diferită. Mai mulţi social-democraţi, fie ei lideri de filiale, membri în conducerea partidului sau parlamentari, precum Cătălin Rădulescu, Codrin Ştefănescu, au adus în discuţie necesitatea unei amnistii penale, în an Centenar.
Alături de ei s-a manifestat şi consilierul personal al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, un apropiat al lui Liviu Dragnea. El vorbea încă din luna iulie despre un „moment zero în anul centenar”.
„Moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea, pentru că în acel moment zero poate se vor putea spune multe lucruri, care poate astăzi nu se pot spune. Asta e părerea mea, separat de cea de consilier de stat”, a declarat Darius Vâlcov, întrebat dacă Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte penale.
Acum, subiectul revine în centrul atenţiei, în interiorul PSD, care pare grăbit să tranşeze această situaţie.
Tudorache: „Ideea e să ştim, ori e albă, ori e neagră. Se discută pe la colţuri de amnistie şi graţiere. Trebuie să discutăm în Cex!”
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a declarat la Digi24 că la şedinţa CExN a cerut să aibă loc o discuţie privind amnistia şi graţierea.
„Ideea e să ştim, ori e albă, ori e neagră. Se discută pe la colţuri de amnistie şi graţiere. Trebuie să discutăm în Cex dacă mergem mai departe sau nu, ca să închidem acest subiect”, a declarat Daniel Tudorache.
Şi vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), că amnistia şi graţierea sunt „prevederi constituţionale la îndemâna Parlamentului”, susţinând că PSD este un partid care se poate gândi la un asemenea act de clemenţă.
„Indiferent ce spun unii sau alţii, amnistia şi graţierea sunt prevederi constituţionale care sunt la îndemâna Parlamentului ţării, aşa cum graţierea este la îndemâna preşedintelui României”, a declarat Marian Oprişan, după şedinţa CExN.
El a apreciat că ar fi nevoie de un asemenea act de clemenţă, având în vedere „seria abuzurilor comise în justiţie”.
„PSD este un partid care împreună cu structurile sale se poate gândi la un asemenea act de clemenţă fără niciun fel de problemă, pentru că acte de asemenea clemenţă s-au mai dat şi în Polonia, Cehia, în Ungaria, în alte ţări. Şi de ce ar fi nevoie? Haideţi să ne gândim la seria de abuzuri comise în justiţie şi la seria de oameni condamnaţi nevinovaţi pe baza protocoalelor încheiate între SRI şi unităţile de parchet din România”, a adăugat Oprişan.