Vizitatorii trecuți de prima tinerețe pot retrăi la muzeu clipele copilăriei, o parte importantă din expoziția permanentă fiind dedicată perioadei comuniste: 45 de ani de istorie.
Pe lângă bustul lui Ceaușescu, fotografii cu acesta de la vizitele în Vaslui și celebrul „Omagiu”, vizitatorii pot reintra în atmosfera Epocii de Aur prin coloana sonoră a filmului care rulează atât pe o plasmă, cât și pe un televizor cu lămpi prin care i se aduc osanale „conducătorului iubit” de dinainte de 1990.
Din peisaj nu lipsesc steagurile Republicii Socialiste România și Partidului Comunist, precum și stema țării de la acea vreme. Nostalgicii își pot aminti clipele petrecute la școală vizionând vechile bănci comuniste, cu manechine îmbrăcate în elevi, șoimii patriei și UTC-iști și vitrinele în care pot fi văzute carnete de partid, insigne și alte simboluri comuniste.
Într-o altă parte a expoziției este reconstituită o sufragerie dintr-un apartament comunist, „decorată” cu o vitrină cu bibelouri, un televizor cu lămpi, cu imagine alb-negru, pe care se află un milieu croșetat și celebrul pește din sticlă. În mijlocul camerei tronează o măsuță cu o vază în care sunt nelipsitele flori din plastic.
„Sper ca această expoziție să fie luată ca atare, fără interpretări răutăcioase, pentru că este o mare parte a istoriei noastre care nu poate fi exclusă”, susține directorul Muzeului Județean Vaslui, Ramona Mocanu, care a avut ideea de a dedica perioadei comuniste o parte importantă din expoziția permanentă, considerând că aceasta reprezintă nu mai puțin de 45 de ani de istorie.
Mocanu consideră că este un punct de atracție și precizează că istoria României „nu se termină în 1945, așa cum se întâmpla cu fosta expoziție până înainte de a fi refăcută”.
„Nu vreau să comentez dictatura, nici ce a fost bine, nici ce a fost rău, ci doar că este expusă ca valoare istorică. Toate exponatele au valoare istorică, iar pentru noi întregește tabloul istoriei undeva ajuns până în 1988”, a mai spus directorul Muzeului Județean Vaslui.
Reabilitarea Muzeului Județean Vaslui a fost făcută cu finanțare de la Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află.
Cele mai multe obiecte au fost donate de angajații muzeului
Primii vizitatori ai Muzeului Județean Vaslui nu au dezaprobat ideea dedicării unei părți importante din expoziția permanentă a muzeului perioadei comuniste.
„Mi se pare normal să apară și această perioadă într-un muzeu, pentru că este o etapă din istoria țării noastre peste care nu putem trece, mai ales pentru noi, cei care am trăit atunci. Vor fi contestatari care nu o vor agrea”, crede Doina Grigorescu, care s-a numărat printre primii vizitatori ai expoziției.
Cele mai multe lucruri din sectorul dedicat comunismului au fost donate muzeului vasluian de către angajații instituției. Printre aceștia, se află și directorul unității, care a adus de acasă, de la tatăl său, primul volum din „Omagiu” dedicat președintelui Nicolae Ceaușescu.
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a intrat în reabilitare în urmă cu aproape trei ani, expoziția permanentă fiind refăcută în totalitate.
Citește și: Ce penalități riscăm dacă nu plătim la timp taxele la stat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro