FOTO: PRESIDENCY.RO
UPDATE ora 14.50. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Tratatul de cooperare şi integrare franco-german de la Aachen, la semnarea căruia a participat, reflectă angajamentul Franţei şi Germaniei pentru consolidarea proiectului european, subliniind că România va rămâne în continuare aproape de cele două ţări în realizarea acestui obiectiv.
„Acest nou tratat nu este doar o expresie a voinţei Germaniei şi Franţei de consolidare a relaţiilor lor speciale şi istorice. El reflectă, în egală măsură, expresia sinceră a angajamentului dumneavoastră pentru consolidarea proiectului european. Vă asigur cu toată fermitatea că România a fost, este şi va rămâne în continuare aproape de Franţa şi Germania în urmărirea constantă a acestui obiectiv. Adevărata forţă a motorului franco-german este dată şi de forţa sa de atracţie. Cheia unui proiect european viabil constă şi în deschiderea axei de cooperare franco-germane către o abordare inclusivă a iniţiativelor pe care le promovează la nivel european. Aceasta este modalitatea cea mai bună prin care poate fi întărită unitatea şi coeziunea statelor membre”, a afirmat Iohannis.
El a amintit că Tratatul de la Elysée care stă la baza Tratatului de la Aachen a pecetluit, la 18 ani după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prietenia franco-germană şi a făcut posibil cel mai grandios proiect politic integraţionist din istorie, respectiv Uniunea Europeană.
„Renaşterea ‘spiritului de la Elysée’ trebuie să ne redea energia de a continua viziunea şi eforturile predecesorilor noştri de a clădi o Europă puternică, unită şi coezivă. Începând de astăzi, ne va inspira nu numai ‘spiritul de la Elysée’, ci şi ‘spiritul de la Aachen’! În contextul european actual, consolidarea proiectului european este o necesitate profundă, a cărei esenţă nu poate sta decât în unitatea şi solidaritatea statelor sale membre”, a spus Iohannis.
Momentul semnării Tratatului, de către Preşedintele francez şi Cancelarul german, în Sala Încoronării a Primăriei orașului Aachen, va fi precedat de alocuțiuni ale domnilor Armin Laschet, Prim-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia, Marcel Philipp, primar al orașului Aachen, și respectiv ale Președintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, și Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Ulterior semnării documentului, vor susține alocuțiuni Președintele Klaus Iohannis, care reprezintă România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, și Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker.
Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menționată de Președintele Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat Inițiativă pentru Europa, din septembrie 2017. Ulterior, Cancelarul Angela Merkel și Președintele Emmanuel Macron au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declarație comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat și instituționalizat reconcilierea franco-germană postbelică.
Tratatul de la Aachen își propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergențe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relațiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.
Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania și Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe și de securitate, educației și culturii, cercetării și tehnologiei, schimbărilor climatice și mediului, precum și în materie de cooperare transfrontalieră și la nivelul societății civile. Cele două țări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securității și a prosperității cetățenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite și democratice.
În cadrul noului tratat, cele două state își exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania și Franța aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generație în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963.
În marja deplasării în Germania, Președintele României va avea și o întâlnire cu militarii români care activează la baza militară NATO de la Geilenkirchen.