Fetița are acum aproape 5 ani, iar proba a fost recoltată în 2014, apoi procesată prin separare celulară și criogenată până la momentul la care a fost solicitată pentru utilizare de către părinți.
„Familia a căutat soluții pentru situația cu care se confruntă. Astfel a ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltată la naștere. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un unul innovator, nestandardizat, de care beneficiază copii de pe tot globul încă de câțiva ani. De exemplu, centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut în întreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obținut în tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism”, spune doctorul Bogdan Ivănescu.
Fetița se simte bine, va fi urmărită evoluția clinică
Părinții fetiței au luat decizia de a efectua transplantul autolog, cel ce utilizează propriile celulele, chiar în București. Intervenția a fost un succes, micuța se simte bine posttransplant și va fi în continuare monitorizată de echipa medicală, pentru a urmări evoluția clinică.
„Transplantul a fost efectuat zilele trecute. Motivul pentru care părinții au decis să recolteze celulele micuței la naștere a fost dorința de a avea opțiuni de tratament de-a lungul timpului. Iar acum au putut beneficia de acest tratament inovator. Totul a decurs bine. Ne bucură faptul că fetița se simte bine posttransplant. Sperăm că rezultatele vor fi foarte bune și că se vor observa rapid”, mai spune doctorul Bogdan Ivănescu, de la Clinica Stem Sure, unde a avut loc intervenția.
Pașii pentru transplant
După solicitarea părinților de utilizare a celulor stem, medicii au avut de parcurs mai multe etape premergătoare eliberării probei stocate în bancă. Potrivit doctorilor, pregătirea și eliberarea probei pentru transplant a fost un proces complex, care cuprinde verificarea identității copilului de la care a fost recoltată, realizarea de teste de confirmare genetică, reverificarea din punct de vedere infecțios a acesteia, precum și retestarea viabilității și a numărului de celule stem. Proba a ajuns la clinică într-un tanc mobil de criogenare cu azot lichid, la o temperatură de până la minus 196 de grade Celsius.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro