Şedinţele comisiilor de specialitate vor începe la ora 15,00, pentru avizarea proiectelor. În acelaşi timp vor lucra şi comisiile pentru buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15,00. Tot miercuri va avea loc o şedinţă a Birourilor permanente reunite pentru stabilirea timpilor de dezbatere în plen.
Dezbaterea proiectului de buget în plenul comun al Parlamentului va începe miercuri de la ora 16,00, iar votul final este programat vineri.
Adoptat de Executiv cu întârziere, proiectul va fi modificat în Parlament, inclusiv de cei de la coaliţia PSD-ALDE.
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, la finalul întâlnirii cu grupurile parlamentare ale PSD, şi după şase ore de şedinţă la Palatul Parlamentului, că doreşte tăierea bugetelor serviciilor secrete, pentru a reloca banii pentru proiecte pe sănătate, şi a precizat că nu va cere niciun aviz de la CSAT, deşi legea spune că bugetele instituţiilor de siguranţă naţională trebuie avizate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Opoziţia critică dur proiectul de buger, care a fost modificat, inclusiv faţă de varianta iniţială. Astfel, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pentru 2019 este construit cu un excedent de 2.9 miliarde de lei, cu 1.2 miliarde de lei mai mult decât cel anunţat la 31 ianuarie.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, sâmbătă, că proiectul de buget a fost transmis Parlamentului „în condiţii de neconstituţionalitate”, subliniind că, dacă rămâne aşa, în final, bugetul va reprezenta „o simplă înşiruire de cifre pe hârtie într-un cadru constituţional îndoielnic şi oricine va putea să-l conteste”.
Tomac: „Tocmai am încheiat pregătirea celor aproximativ 2500 de amendamente ale PMP”
Liderul PMP, Eugen Tomac, a anunţat, duminică, pe Facebook, că a terminat pregătirea a 2500 de amendamente la Legea bugetului de stat, acestea fiind ”inspirate din promisiunile PSD”. El susţine că proiectul de buget este ”o catastrofă marca Dragnea”.
„Tocmai am încheiat pregătirea celor aproximativ 2500 de amendamente ale PMP la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019. La fel ca anul trecut, acestea sunt, ale celor care îndrăznesc să ne mintă de ani buni, realitatea fiind din ce în ce mai îngrijorătoare. Este un buget al recesiunii, un buget care nu soluţionează niciuna dintre problemele mari ale României”, a scris pe Facebook liderul PMP, Eugen Tomac.
El susţine că guvernul trebuie să aloce bani pentru creşe şi grădiniţe, pentru ambulanţe, dar şi pentru infrastructură: centura capitalei, autostrada Bucureşti – Braşov, autostrada Iaşi – Târgu Mureş.
Ponta: „Este un fake, nu e un buget realist, serios,, e foarte clar că în Parlament nu se va dori şi nu vom fi lăsaţi să facem o dezbatere”
Şi partidul lui Ponta critică proiectul de buget.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, afirmă că bugetul de stat pe 2019 este un „fake”, nu este unul realist şi serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament demonstrează că nu se doreşte „o dezbatere şi o analiză reală”.
„Aşa cum a fost prezentat acest buget, zilele trecute, este un fake, nu e un buget realist, serios, iar modul în care se încearcă trecerea sa prin Parlament, în 24 de ore să depunem amendamente, e foarte clar că în Parlament nu se va dori şi nu vom fi lăsaţi să facem o dezbatere şi o analiză reală. Primul apel este (…) către Guvern, de a lua proiectul înapoi şi de a încerca să-l îmbunătăţească pe ici – pe colo, prin părţile esenţiale, în aşa fel încât să fie un buget cât de cât realist. Altfel, rectificările care urmează – nu se poate face rectificare până în luna iulie – vor fi practic bugete total diferite decât ce se adoptă cu forţa şi cu heirup-ul în zilele următoare”, a precizat Ponta, duminică, într-o conferinţă de presă.
Victor Ponta propune suspendarea alocării a 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare, sumă pe care o consideră „total nejustificată şi fără echivalent la nivel european”.
„În condiţiile în care ai îngheţat pensiile şi salariile, în condiţiile în care nu ai bani de investiţii, să aloci 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare e o nesimţire. PSD primeşte subvenţie de la bugetul de stat al României, mai mult decât Partidul Socialiştilor Europeni din toată Europa. PSD primeşte cam 35 de milioane de euro şi PES, la nivel european, primeşte 16 milioane. PNL primeşte cât Partidul Popular European, care are partide în 27 de ţări. Deci e ceva fără precedent. E vorba de o sumă total nejustificată, total fără precedent, total fără echivalent la nivel european şi amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată. E un gest de solidaritate şi de bun-simţ”, a precizat Ponta, duminică, la o conferinţă de presă.
Guvernul a aprobat în şedinţa din 8 februarie proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019.
Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.