- Peste 12,7 milioane de apeluri au fost înregistrate anul trecut la Serviciul Unic de Urgență 112. Mai puțin de jumătate dintre apeluri au fost urgențe.
- Românii au sunat, în foarte multe cazuri, nu doar din greșeală, ci și intenționat, pentru probleme care nu țin de 112: nu pot returna produse la magazin, este zi şi este aprinsă lumina pe stradă, vor să îşi încarce cartela telefonică, vor să afle mersul trenurilor sau vor să știe cine ar trebui să le monteze aragazul.
- În primele 10 luni din 2018, un bărbat din Bucureşti a apelat 112 de peste 21.000 de ori.
- Un operator 112 preia în medie, zilnic, între 300 și 500 de apeluri.
Operatorii Serviciului Unic de Urgență 112 se confruntă de nenumărate ori cu situații speciale, de la cele neobișnuite, precum solicitarea de ajutor pentru reîncărcarea cartelei sau pentru salvarea unei păsări care se îneacă, până la cele emoționante, precum apelul unei fetițe de 10 ani care a știut unde să ceară ajutor pentru mama ei.
Libertatea a vorbit cu unii dintre operatorii 112 și cu coordonatori ai salvatorilor de la Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență și vă prezintă câteva dintre solicitările care i-au impresionat.
Povestea copiilor blocați la graniță care a ajuns la 112. „Un caz în care îți pui sufletul te marchează”
Lilia Rusu lucrează ca operator 112 chiar de la înființarea Serviciului și în cei 15 ani de muncă a auzit de toate, de la solicitări neobișnuite, poate amuzante dacă nu ar fi situația în care linia este blocată în detrimentul unei urgențe reale, și până la cazuri triste, accidente cu victime sau urgențe în care sunt implicați copii.
Ea și colegele ei preiau apelurile, apoi, în funcție de tipul urgenței, redirecționează apelul la dispecerii SMURD, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență sau ai Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
„Când în partea cealaltă a firului stă un om care țipă de durere… Sunt accidente, sunt copii … Mai ales copii! Trecem greu peste ele”, explică femeia.
Încearcă să le uite, dar nu reușește întotdeauna, mai ales că evenimente de tipul accidentelor sau incendiilor sunt la ordinea zilei. Chiar cu victime.
Lilia își amintește cum a preluat un apel de la o femeie care însoțea un grup de copii într-un autocar. Voiau să ajungă în Bulgaria, dar au rămas blocați aproape trei ore la graniță pentru că polițistul de frontieră nu știa rusă și nu putea citi actele unuia dintre copii.
Au avut noroc cu Lilia, care a studiat la Chișinău în limba rusă și care, deși situația nu era o urgență de 112, i-a ajutat să traducă documentul respectiv.
„M-au impresionat, plângeau. Doamna care era cu copiii mi-a mulțumit. M-am bucurat că i-am putut ajuta. Un astfel de caz în care îți pui sufletul te marchează”, povestește femeia.
O fetiță de 10 ani a știut să sune la 112 pentru mama sa care era inconștientă
Alexandru Vadana are 29 de ani. A intrat în urmă cu șapte ani în rândul salvatorilor, iar de patru ani este ofițer în cadrul dispeceratului ISU.
Apelurile abuzive sunt frecvente, spune el, sunt oameni care sună în glumă sau vor să testeze răbdarea autorităților, care anunță incendii inexistente sau cer ajutor pentru că li s-a înecat una dintre păsările din gospodărie.
Există, însă, un caz de care s-a ocupat Alexandru și pe care nu-l poate uita. O fetiță de 10 ani a sunat la 112 ca să ceată ajutor pentru mama ei, care în momentul acela era în stare de inconștiență.
„Avea doar 10 ani, dar a fost foarte calmă, a știut să ne dea toate informațiile de care aveam nevoie. Iar finalul a fost fericit, pentru că mama ei și-a revenit”, povestește el.
Un operator 112 din Timiș a salvat viața unui bărbat care a încercat să se sinucidă
Un caz aparte în 2018 a fost al unui bărbat din județul Timiș care a încercat să se sinucidă. El a sunat atunci la 112 și singurul lucru pe care l-a spus operatorului este că nu vrea ca trupul său neînsuflețit să fie dus acasă, pentru că nu vrea să-și sperie familia.
Omul era urcat pe o scară, agățat de un copac, pregătit să-și ia zilele și refuza să spună unde se află. Mai mult, spunea că dacă va auzi pași sau sirene, sau va vedea lumini de mașini, se va arunca. Operatorul 112 a stat de vorbă cu el și a încercat să afle detalii despre locul în care se afla, încercând să-l convingă de faptul că mașinile pe care le aude nu sunt ale autorităților, ci sunt locuitorii din zonă.
„A ținut totul de disponibilitatea operatorului, de răbdarea sa, au stat foarte mult de vorbă”, povestește Liana Dinu, șefa biroului de răspuns apel 112 pentru zona București-Ilfov, care cunoaște cazul.
„A fost un apel cu o enormă încărcătură emoțională. Eu doar l-am ascultat, nu vreau să știu ce a fost în sufletul colegei mele, care a trebuit să-și pună la contribuție toată răbdarea, toată inventivitatea ca să-l convingă să se răzgândească”.
Femeia de la capătul firului nu a reușit, însă, să-l convingă să renunțe, iar omul s-a aruncat, cu ștreangul de gât. Din fericire, autoritățile erau deja pe drum. Operatorul a închis apelul și a sunat din nou, iar polițiștii l-au găsit pe bărbat după sunetul și lumina telefonului.
Acum, bărbatul trăiește, și-a reluat viața, iar o perioadă a fost monitorizat de autorități.
„O urgență la un copil mic te impresionează chiar dacă ai inima de fier”
Medicul Corneliu Răileanu, coordonator la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, lucrează în sistem medical de peste 20 de ani, iar pe lângă munca de dispecer, este și medic pe ambulanță.
Spune că fiecare caz are particularitățile lui și „fiecare boală este unică”, dar cel mai tare îl marchează intervențiile în cazurile în care sunt implicați copii.
„Trebuie să facem față la absolut toate situațiile, pentru că ne-am ales această meserie și o practicăm cu plăcere și cu drag”, spune medicul.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro