1. Triază deşeurile şi evită ambalajele inutile. Acum, există aproape în orice cartier cele trei containere pentru reciclat hârtia, sticla şi plasticul. Informează-te care sunt ambalajele agreate şi depozitează-le aici. Astfel vei salva o mare cantitate de energie dedicată trierii deşeurilor care se pot refolosi.
2. Cumpără numai obiecte care se pot recicla. Aparate de ras, foto, baterii sau bastiste. Multe dintre ele sunt de unică folosinţă şi mai puţin costisitoare la prima vedere. Totuşi, unele pot fi deşeuri toxice şi periculoase pentru mediu şi având o durată de viaţă limitată devin scumpe. Un aparat de ras clasic, bateriile reîncărcabile sau bastistele de pânză folosite de părinţii sau bunicii noştri le pot înlocui cu succes pe cele de unică folosinţă. Există şi produse care se pot degrada în mediul înconjurător fără să fie toxice. Sunt inscripţionate cu simboluri specifice.
3. Consumă ecologic. Alimentează-te respectând mediul înconjurător. Preferând produsele locale de sezon, eviţi costurile suplimentare ale celor de import, care însumează energie şi poluare. Mâncând zilnic carne vei contribui la distrugerea mediului. Creşterea intensivă a animelelor necesită multe resurse naturale, poluarea atmosferei şi a solului. Consumând doar de două-trei ori pe săptămână carne şi produse din carne reduci mult aprenta ecologică. Şi peştele ar trebui consumat doar o dată pe săptămână dacă vrei să eviţi dispariţia a mii de specii, cauzată de pescuitul industrial.
4. Nu ţine lumina aprinsă inutil. Dacă ai ieşit din cameră, stinge lumina! De ce să consumi inutil energia? Nici aparatele electrice nu trebuie lăsate în stare de veghe. Poţi reduce cu aproximativ 90 de euro pe an factura de energie dacă elimini această risipă.
5. Cumpără aparate economice. Legislaţia actuală obligă producătorii de electrocasnice să specifice pe fiecare ambalaj categoria de consum, de la A la D. Evident, cele mai prietenoase cu mediul se încadrează în categoriile A şi B şi sunt mai scumpe. Pe de altă parte, însă, ele vor consuma mai puţin curent. Folosirea şi întreţinerea corectă a aparatelor este şi ea importantă. Umple corect maşina de spălat, dezgheaţă regulat frigiderul, curăţă cuptorul dacă vrei să consume mai puţină energie.
6. Economiseşte apa. Un european consumă aproximativ 130 de litri de apă pe zi. Prin comparaţie, un african nu utilizează decât 10 litri. Nu lăsa apa să curgă inutil când te speli. Foloseşte economizori de apă, sistem cu dublă comandă la rezervorul toaletei, fă duş mai degrabă decât baie în cadă. Sunt doar câteva idei, care, folosite zilnic, aduc economii uriaşe pe parcursul unui an.
7. Încălzeşte corect casa şi izoleaz-o. Temperatura ideală este între 19 şi 20 de grade în dormitor şi 16-18 grade în camerele în care nu prea stai. Deci, mai bine pui un pulover pe tine decât să creşti temperatura peste aceste limite, deoarece căldura se risipeşte.
8. Instalează-ţi panouri solare dacă stai la casă. Rezolvi apa caldă vara şi economiseşti un procent de energie de 66% anual.
9. Evită transportul cu maşina şi avionul. Când distanţa nu este foarte mare, foloseşte transportul în comun, bicicleta sau mersul pe jos. Când ai drumuri lungi de făcut, poţi lua trenul în locul avionului. E mai puţin poluant pentru mediul înconjurător.
10. Repară în loc să schimbi. Frigiderul s-a defectat? Nu te grăbi să-l schimbi. Cheamă un specialist. E posibil să fie nevoie doar de o piesă. Pantofii au nevoie de flecuri sau de o mică reparaţie? Du-i la cizmar, nu-i arunca! Sunt multe lucruri care se pot recondiţiona. Gândeşte-te mai bine înainte de a decide ce să faci cu ele.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!