Creveţi cu orez
Ingrediente: 16 creveţi prăjiţi în unt, 250 g orez cu bobul alungit, 150 g ton din conservă, un ardei gras tăiat cubuleţe, 100 g porumb, două linguri suc de lămâie, o lingură ulei de arahide, două linguriţe ulei de susan, un căţel de usturoi, piper alb, sare.
Mod de preparare: se fierbe orezul şi se lasă la răcit. Se amestecă într-un castron orezul, tonul, ardeiul gras, porumbul şi creveţii. Într-un alt recipient se prepară sosul, din uleiul de arahide şi cel de susan, peste care se adaugă sucul de lămâie, usturoiul pisat, sarea şi piperul alb. Se toarnă dressingul peste salată şi se serveşte.
Cartofi şi pătrunjel
Ingrediente: 500 g cartofi, 100 g miez de nucă, o ceapă, doi căţei de usturoi, sare, piper alb, câteva frunzuliţe de pătrunjel verde.
Mod de preparare: se fierb cartofii tăiaţi rondele, apoi se scurg de apă şi se lasă la răcit. Ceapa se taie julien şi se pune peste cartofi. Nucile rupte în bucăţele se amestecă bine cu usturoiul pisat, se adaugă sare şi piper după gust şi se pun peste ceapă şi cartof. Se presară frunzuliţe de pătrunjel verde.
Castraveţi şi usturoi verde
Ingrediente: doi castraveţi, o legătură de usturoi verde, un pahar de iaurt, o jumătate de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: castraveţii se taie rondele şi se aşază pe o farfurie. Se sărează şi se stoarce pe ei zeama de la jumătate de lămâie. Se asezonează cu un pahar de iaurt, peste care se presară usturoiul verde tăiat mărunt. Se potriveşte de piper şi se serveşte după ce a stat o jumătate de oră la frigider.
Sfeclă roşie şi rucola
Ingrediente: 150 g rucola, 200 g sfeclă roşie, două linguri de hrean cu oţet, o mână de seminţe de pin, sare.
Mod de preparare: sfecla roşie se fierbe. Când este gata, se taie felii şi se aşază pe o farfurie. Se potriveşte de sare şi deasupra se pun frunzele de rucola şi hreanul cu oţet. Înainte de a se servi, se presară seminţele de in.
Ridichi şi morcovi
Ingrediente: doi morcovi, patru-cinci ridichi, un castravete, o mână de stafide, o lingură de seminţe de susan, o jumătate de lămâie, sare, câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: morcovii se dau pe răzătoare astfel încât să se obţină fâşii lungi. Castravetele şi ridichile se taie rondele şi se amestecă bine cu morcovii. Se presară stafide şi puţin susan. Se stoarce zeama de la jumătatea de lămâie, apoi se potriveşte de sare. Se pun deasupra frunzele de mentă.