1. Afine
Bogate în antioxidanţi, afinele sunt printre cele mai bune “arme” din natură pe care le putem folosi în lupta cu procesul îmbătrânirii. Mai conţin fibre, vitaminele A şi C şi glucochinină, care scade glicemia.
Ce previn: ulcerul, obezitatea, cancerul, hipertensiunea arterială, glaucomul, miopia, maladia Alzheimer, infecţiile tractului urinar.
Cum se prepară: pot fi consumate proaspete, sub formă de gem sau dulceaţă, suc ori incluse în deserturi.
2. Ciuperci
Sunt considerate cel mai bun înlocui- tor al cărnii. Pentru că nu au calorii, sunt ideale şi în curele de slăbire. Conţin vitaminele şi mineralele de care organismul uman are nevoie – vitaminele A, B, C şi D, fier, potasiu, zinc, acid folic.
Ce previn: cancerul mamar – cercetătorii din Australia au concluzionat, în urma unui studiu, că femeile care consumă frecvent ciuperci prezintă un risc cu 64% mai mic să dezvolte tumori la sân -, anemiile, oboseala cronică. Øntăresc sistemul imunitar, ajutându-l astfel să lupte cu o mulţime de alte afecţiuni.
Cum se prepară: călite, fierte, pe grătar, în salate alături de alte legume ori în mâncăruri cu sos.
3. Quinoa
Quinoa este o plantă foarte hrănitoare din America de Sud, pe care incaşii o numeau “cereala-mamă”. Seminţele de quinoa conţin toţi aminoacizii esenţiali pentru organism şi sunt un înlocuitor sănătos al cărnii, pentru că au multe proteine şi nici un pic de colesterol. Nu conţin gluten, aşa că sunt ideale pentru dieta persoanelor care suferă de boala celiacă (intoleranţă la gluten). Sunt bogate în fibre, calciu, magneziu, fosfor şi fier.
Ce previne: diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea, migrenele, calculii biliari.
Cum se prepară: de regulă, prin fierbere, la fel ca orezul, şi se poate folosi în salate, supe şi în multe alte mâncăruri. Dacă nu găsiţi quinoa în supermarketuri, căutaţi-o la plafar sau în magazinele cu produse bio.
4. Nuci
Sunt o sursă nemaipomenită de acizi graşi omega-3, duc la scăderea colesterolului rău (LDL) şi la creşterea colesterolului bun (HDL). Conţin proteine, fibre, săruri minerale, vitaminele A, B, C şi E, dar au şi multe calorii, deci nu trebuie exagerat consumul, dacă nu vreţi să vă îngrăşaţi.
Ce previn: cancerul de prostată, cancerul mamar, afecţiunile cardiovasculare.
Cum se prepară: de obicei, nucile se mănâncă între mese, ca gustare, alături de alte fructe oleaginoase (alune, migdale, caju), dar pot fi incluse şi în salate. Puteţi încerca un amestec delicios de nuci cu brânză feta.
5. Lapte
Laptele conţine calciu şi vitamina D (bune pentru oase), vitamina A (bună pentru piele, unghii şi ochi), vitamina B12 (care ajută la mentinerea sănătăţii ţesutului nervos) şi proteine (sursă de energie), magneziu şi potasiu.
Ce previne: osteoporoza, cariile dentare, obezitatea, diabetul de tip 2, cancerul mamar şi colorectal, bolile cardiovasculare.
Cum se prepară: poate fi băut simplu, amestecat cu cacao sau cu cereale ori inclus în preparate. Persoanele care se tem să nu se îngraşe pot consuma lapte degresat.