1. Aspiră bine. În cazul în care ai un câine sau o pisică, aspiratorul nu trebuie să lipsească din casa ta, deoarece elimină părul de pe toate suprafeţele încărcate cu păr. Pentru covor şi canapele foloseşte capătul cu perie al aspiratorului.
2. Curăţă părul de pe mobilă. Este de preferat să foloseşti un material care să atragă părul, pentru a evita împrăştierea lui în restul camerei. Ia o bucată de pânză de dimensiuni mai mari şi umezeşte-o cu oţet de mere. Şterge mobila, încercând să strângi părul şi praful în interiorul materialului.
3. Curăţă canapeaua şi fotoliile. Dacă ai o canapea cu perne, atunci aspiră-le separat. Montează capatul subţire al aspiratorului şi curăţă toate zonele canapelei: partea din spate, colţurile şi mânerele. Este bine să porţi o pereche de mănuşi din cauciuc pentru a putea apuca eventualele ghemuri de păr. Cu mâna liberă este mai greu să le prinzi, iar dacă acest lucru se întâmplă, atunci va fi foarte greu să cureţi toate firele de păr de pe degete. Ia un burete abraziv, din spumă, şi perie toate pernele şi cotierele canapelei din interior către exterior. Deoarece buretele nu are capacitatea de a capta toate firele de păr, acestea vor cădea pe podea, iar de acolo îţi va fi mai uşor să le aspiri. Dacă animalul tău de companie are părul de culoare deschisă, atunci ia o pânză de culoare închisă, umezeşte-o uşor şi aşterne-o pe canapea. Presează puţin şi îndepărteaz-o după un minut. Dacă observi fire de păr, atunci va trebui să mai insişti.
4. Perie covorul. După ce le-ai aspirat cu un aspirator puternic, ai nevoie de o perie rară şi aspră şi de o perie mai moale şi deasă. Amestecă o soluţie din apă călduţă şi detergent pentru covoare, oţet sau balsam de rufe. Foloseşte mai întâi peria aspră pentru a aduna părul în exces din covor. Aceasta va patrunde printre perii covorului şi va aduna toate firele de păr. Umezeşte uşor peria deoarece spuma în exces lipeşte părul de fibrele materialului.
5. Îngrijeşte-ţi animalul de companie. Atât câinii, cât şi pisicile au nevoie de îngrijire specială, mai ales în perioada de primavară, când părul de iarnă se schimbă. Cea mai bună soluţie ţi-o va da medicul veterinar. Acesta îţi va recomanda şi tipul de hrană sau vitaminele potrivite rasei. În plus, e bine să-ţi perii animalul o dată la 2-3 zile blana, cu o perie rară, puţin umezită.