1. Nu ai voie să atingi granulele. FALS.
Aşa cum pentru medicamente e mai bine să nu vii în contact direct cu ele, din motive de igienă, este preferabil să nu atingi nici granulele cu degetele. Dar metodele actuale de impregnare a granulelor permit pătrunderea diluţiilor până în mijlocul lor. Concluzia: nu există nici un risc ca granulele să devină mai puţin eficiente sau inactive prin atingere cu degetele.
2. Granulele nu trebuie înghiţite. ADEVĂRAT.
Medicul homeopat recomandă să laşi granulele să se topească sub limbă, pentru ca diluţia să treacă mai repede în sânge. E de preferat să fie picurate pe limbă, pentru a pătrunde de acolo în corp. E important însă să iei doza recomandată (fie un tubuleţ întreg, fie 5 granule).
3. Menta este interzisă pe timpul tratamentului. ADEVĂRAT.
Substanţele aromatice puternice, cum ar fi menta, cafeaua, ceaiul, muşeţelul, nu sunt compatibile cu un tratament homeopat. Energia fină a medicamentului homeopat poate fi anulată de expunerea la arome puternice şi chiar la unde electromagnetice (radio, calculator, telefon). De aceea, aceste medicamente nu se păstrează în apropierea unor astfel de aparate sau în magazinele de plante. Există recomandarea ca să iei granulele cu cel puţin jumătate de oră înainte de masă pentru a evita orice interacţiune cu alimentele.
4. Nu există studii care să demonstreze eficacitatea homeopatiei. FALS.
Deja de mai mulţi ani a fost dovedită în practică şi prin studii clinice eficacitatea acestor medicamente. Studii clinice au fost publicate privind eficacitatea vaccinului homeopat Oscillococcinum în vindecarea gripei sau reducerea episoadelor de diaree acută la nounăscuţi, după un tratament homeopat. Şi studiile continuă.
5. Eficacitatea tratamentului depinde de oră. FALS.
Unele medicamente se administrează mai bine seara, dar majoritatea se iau ziua.
6. Nu ai nevoie de reţetă pentru medicamente. ADEVĂRAT.
Nu este absolut necesar să ai o reţetă când mergi la farmacie şi în multe cazuri automedicaţia este suficientă pentru a trata simptomele acute (cum ar fi Aconitum dacă ai febră, Chamomilla pentru dureri la apariţia dinţilor la bebeluşi etc). Cu toate astea, în situaţii mai speciale e preferabil să consulţi un medic homeopat pentru a obţine un diagnostic şi un tratament precise.
7. Remediile homeopate sunt făcute doar din plante. FALS.
Homeopatia nu este fitoterapie. Remediile se fac din plante, minerale, metale, produse animale etc. Principiul general al homeopatiei este că o tulburare provocată de o substanţă poate fi tratată de aceeaşi substanţă. Dacă, de pildă, Arsenicum cauzează diareea, tot el o poate trata, administrat în doze mai mici.