in luminile reci ale unei sali de operatii o femeie din Brasov se nastea a doua oara. E drept, cu o valva de porc salbatic. Operatia a fost o reusita, transformandu-se automat intr-o premiera mondiala. Valva "Miva Pop de Popa" a fost inregistrata la OSIM si la Haga. De valvele biologice Miva Pop de Popa au beneficiat 736 de romani. Unii au rezistat fara alte interventii pe cord vreme de 21 de ani, altii 12 sau 14 ani. Realizarea si transplantul valvei au fost posibile dupa 6 ani de cercetare.
"Pe vremea aceea, ca si acum, valvele erau importate de afara, isi aminteste Ioan Pop de Popa. Exista de multa vreme aceasta idee preconceputa ca produsele importate sunt mai bune".
"Portitele" prin care patrunde sangele in inima, aduse atunci de la americani, costau intre 1.400 si 4.000 de dolari. Din pacate, nu se puteau cumpara mai mult de 10-20 de bucati o data, astfel ca din cele cateva sute de bolnavi trecuti pe listele de asteptare se "pierdeau" 25-30%. in operatii intrau cazurile cele mai grave. Cei care-si permiteau, plecau la clinicile dinafara. "Valvele importate din 1976 pana in acel decembrie 1983 costasera aproape doua milioane de dolari", scrie Ioan Pop de Popa in cartea sa "Iluzia puterii". "Am fost adus impotriva vointei mele la Bucuresti... Veneam de la Targu Mures, unde infiintasem sectia romana de medicina la institutul de acolo, fiind si prorector. La Bucuresti am fost numit seful Catedrei de Chirurgie Cardiaca si am infiintat un laborator de cercetare..."
Ideea unei valve biologice ii venise lui Pop de Popa inca de pe vremea cand era la Targu Mures. Atunci aveau loc vanatori mari, in timpul carora se impuscau intre 50 si 70 de mistreti. "Ne deplasam mai ales iarna, in zapezi de cate un metru... Ne dadeam sufletul uitandu-ne la mistreti care urcau pe povarnis ca locomotivele. Automat, ne puneam intrebarea: "Ce fel de inimi au, domnule?"". Obiceiul mistretului de a alerga zilnic cate 30-50 de km prin terenuri accidentate a intarit convingerea ca este un animal rezistent. Acest aspect, plus faptul ca este un animal curat, fara infectiile obisnuite ale porcului domestic au contribuit din plin la ideea de a le folosi valvele.
Ocazia cea mai nimerita s-a ivit in ziua de 26 decembrie 1983. La Clinica de la Fundeni venea o femeie din Brasov care suferea de o afectiune mitrala grava. in termeni nemedicali - avea inima marita. "Cat o galeata era... Nu aveam valva de import, isi aminteste profesorul, si daca am fi avut nu m-ar fi ajutat tocmai din cauza dimensiunilor foarte mari ale orificiului mitral al bolnavei. Asa ca am decis, cu asentimentul ei, sa-i implantez valva de porc mistret. in timpul operatiei, desi toate gesturile fusesera gandite in prealabil, am fost invadat de o emotie neplacuta, stanjenitoare si obositoare. Eram constient ca in acea zi reusita operatiei deschidea o fereastra pentru chirurgia cardiovasculara romaneasca". Dupa operatie, profesorul a ramas dupa-amiaza si noaptea urmatoare langa bolnava. "Ma gandeam si la un posibil esec". Pe de alta parte, se pierdeau prea multi bani importand valve de afara. Dar... "Cineva sau mai multi pierdeau o piata de desfacere... Persoane curioase sau insinuante apareau des in fata salii de reanimare intrigandu-ma. "Traieste sau...?". Dupa 48 de ore bolnava a parasit reanimarea, iar peste doua saptamani ne-am luat ramas bun, aflandu-se in conditii de perfecta sanatate", scrie Ioan Pop de Popa in "Iluzia puterii".
in decurs de doua luni au mai fost operati 12 bolnavi. Iar dupa o pauza de sase luni, alti 37 de romani au primit valve de mistreti. in mod firesc, valva a fost recunoscuta stiintific. Brevetul de inventie a fost inregistrat la OSIM si la Haga (valva fiind declarata ca substanta originala romaneasca), iar in 1984 a primit din partea Academiei Romane Premiul "Gheorghe Marinescu". in decembrie 1984, Ioan Pop de Popa a fost invitat si la Paris, unde i-a fost decernata diploma de "Etranger" din partea Academiei Franceze.
Femeia din Brasov a trait 14 ani cu valva de mistret. Dupa aceasta perioada, a racit puternic intr-o iarna geroasa, in timp ce s-a dus sa-si viziteze fiica din Sibiu. Valva biologica i-a fost inlocuita cu una metalica. 736 de bolnavi au primit 860 de valve, unii avand nevoie de doua sau trei.