Scandalul gigacaloriei din ultima vreme a trezit nenumarate semne de intrebare in randul bucurestenilor, care vor sa stie cat ii va costa intretinerea in aceasta iarna, daca se va scumpi caldura. Pretul de productie s-a marit de la 1 iulie cu 11,2%, chiar daca Primaria Capitalei nu l-a aplicat inca. Daca municipalitatea nu va mai suporta de la buget diferenta de pret, vom plati cu pana la 140 de lei mai mult la intretinere, la un apartament cu patru camere, iar daca va suporta fie si trei sferturi din majorare, ne va costa cu doar 16 lei mai mult decat in decembrie 2007.
Electrocentrale Bucuresti a marit de la 1 iulie pretul de productie cu 11,2%, dar RADET nu a scumpit inca agentul termic. Pentru a face modificarea, regia are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care ar putea decide aplicarea indexarii la actualul pret subventionat, sau suportarea a 75% din diferenta de pret, de la bugetul local, caz in care locatarii de la bloc ale caror locuinte sunt racordate la sistemul RADET ar fi afectati foarte putin.
„Nu cred ca Primaria va subventiona din nou”
Potrivit specialistilor in domeniu, in cazul in care municipalitatea nu va suporta macar o parte din aceasta noua scumpire, tarifele la intretinere ne vor arde rau la buzunar in sezonul rece. ‘Cu aceasta majorare la energia termica, vom avea o iarna foarte grea. Cel mai greu le va fi pensionarilor si familiilor cu venituri reduse. Nu cred ca Primaria Capitalei va mai putea oferi inca o subventie fata de cea existenta, pentru ca deja ceea ce suporta acum este maximum’, ne-a declarat Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).
Potrivit reprezentantului FAPR, desi in prezent pretul de productie si de transport al unei gigacalorii este in Bucuresti de 248 de lei, datorita subventionarii cu peste 50% a tarifului din bugetul local, bucurestenii platesc doar 119 lei pe fiecare gigacalorie consumata.
250 de lei, la garsoniera
Chiar si asa, potrivit lui Radu Opaina, o persoana va plati in decembrie, pentru intretinerea unei garsoniere necontorizate, aproape 250 de lei, fata de 200 de lei cat platea anul trecut, iar pentru un apartament cu patru camere, fara contor, patru persoane vor avea de achitat 740 de lei, cu 140 de lei mai mult decat in 2007.
In Capitala este mai ieftin decat la Caracal
Bucurestenii platesc una dintre cele mai scazute facturi la caldura din tara. Potrivit specialistilor in materie de asociatii de proprietari, doar in orase ca Deva, Ploiesti, Oradea sau Bucuresti, pretul unei gigacalorii variaza intre 100 si 119 lei. La polul opus se situeaza orase ca Buzau, Botosani, Vaslui, Caracal, Giurgiu, Zalau, unde facturile au valori cuprinse intre 170 si 240 de lei pe gigacalorie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro