Spaghete cu sos tomat
Ingrediente: spaghete, două conserve pulpă de roşii, doi căţei de usturoi, două linguri ulei de măsline,un ardei iute, un ardei gras, o ceapă, sare, piper, busuioc, oregano, rozmarin.
Preparare: se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei de măsline, apoi se adaugă usturoiul pisat şi câteva frunze de busuioc. Se amestecă bine şi se adaugă ardeiul iute, înţepat uşor, şi ardeiul gras tocat mărunt. După ce s-au înmuiat ingredientele, se adaugă pulpa de roşii şi se fierbe la foc mic, până când amestecul scade. Înainte de a lua tigaia de pe foc, se pun rozmarin, oregano, piper şi sare, după gust, şi se lasă să se răcească puţin. Se amestecă încet, pentru a nu sfărâma legumele, şi se toarnă peste spaghete.
Lasagna cu spanac şi ricotta
Ingrediente: o cutie foi de lasagna, 450 g spanac congelat, 300 g ricotta, 150 g mozzarela,100 g parmezan ras, un ou, sare, piper.
Preparare: spanacul se decongelează şi se scurge bine. Într-o oală cu apă fiartă se pun foile de lasagna şi se fierb doar 5 minute, după care se lasă să se scurgă. Spanacul se amestecă cu oul, cu ricotta, cu sarea şi cu piperul. Într-o tavă se pune un strat de foi de lasagna, apoi amestecul de spanac, puţină mozzarella rasă şi parmezan. Se procedează aşa până la terminarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie să fie de mozzarella şi parmezan, care se întind deasupra. Se dă vasul la cuptor pentru 20 de minute până ce se rumeneşte. Se lasă apoi 10 minute la răcit, înainte de a fi tăiată şi servită.
Bruschete cu roşii
Ingrediente: patru felii de pâine, două roşii, ulei de măsline, busuioc proaspăt, 5-6 căţei de usturoi.
Preparare: se taie feliile de pâine, se stropesc cu ulei de măsline şi apoi se pun la rumenit în cuptor, pe hârtie de copt. După vreo două minute, se freacă pe o parte cu usturoi şi se adaugă roşiile proaspete tăiate cubuleţe şi amestecate cu frunze de busuioc uscat. Se mai lasă la cuptor încă patru minute.
Pizza pepperoni
Ingrediente: două blaturi de pizza, 200 g mozzarela, 200 g salam pepperoni (salam picant),100 g ciuperci, 100 g boabe de porumb fiert, două roşii, o linguriţă ulei de măsline, oregano, busuioc proaspăt.
Preparare: se pasează roşiile. Apoi se omogenizează cu uleiul de măsline şi cu oregano. Cu sosul obţinut se ung blaturile de pizza, peste care se adaugă mozzarela rasă, ciupercile tăiate mărunt şi porumbul. Deasupra se pun feliile de salam picant. Se dă la cuptor până se rumeneşte. Se serveşte caldă, cu busuioc proaspăt deasupra.
Panettone
Ingrediente: 800 g făină albă, 15 g drojdie proaspătă, 150 g de unt, două ouă întregi, două albuşuri, 400 g zahăr tos, 60 ml lapte, 80 g de fructe confiate – tocate mărunt, 50 g stafide aurii, 25 g zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: cu o zi înainte de preparare, într-un vas adânc, se dizolvă drojdia şi un sfert din cantitatea de făină în lapte cald. Se acoperă vasul cu un prosop şi se lăsă să dospească peste noapte, la loc călduros. A doua zi se frământă aluatul adăugând 100 g de făină şi puţină apă călduţă. Se acoperă aluatul cu un prosop şi se lasă să dospească încă două ore. Se frământă din nou, folosind încă 100 g de făină şi apă călduţă suficientă pentru a obţine o cocă elastică şi moale, care se lasă la crescut încă 3 ore.
Între timp, se pun stafidele la înmuiat în apă călduţă (aproximativ 30 de minute). Se topeşte untul într-o crăticioară la foc mic şi se opreşte o lingură de unt pentru a unge forma. Se adăugă sarea, zahărul şi un pic de apă, amestecând continuu până se topeşte zahărul. Se ia untul de pe foc şi se încorporează cele două ouă întregi şi cele două albuşuri. Se unge forma şi se tapetează cu hârtie de copt. Apoi se frământă aluatul cu restul de făină, încorporând câte puţin din amestecul de unt şi ouă. Se adăugă zahărul vanilat, stafidele scurse de apă şi pudrate cu făină şi fructele confiate tocate cubuleţe. Se pune aluatul în forma de copt, se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit cel puţin 3 ore. Cozonacul se coace la cuptor 40-45 de minute, până se rumeneşte.
Panna cotta cu zmeură şi căpşune
Ingrediente: 450 ml smântână dulce, 200 ml lapte, 60 g de zahăr, o lingură de gelatină (20 g), un plic zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare, o lingură de ulei, sirop sau dulceaţă de fructe şi fructe pentru servit (zmeură, căpşune), frunze de mentă.
Preparare: se încălzesc într-un vas laptele şi smântâna dulce, la foc mic. Se adaugă sarea, uleiul, zahărul şi zahărul vanilat şi se lăsă să fiarbă un minut. Se ia vasul de pe foc şi se adăugă granulele de gelatină. Se amestecă bine şi se lasă să se dizolve gelatina şi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute. Se ung 4 forme conice sau ceşti de cafea, care se umplu cu compoziţia obţinută. După ce s-a răcit, se bagă cupele la rece pentru minimum două ore. Când se servesc, se răstoarnă conţinutul pe farfuria de servire. Apoi se toarnă siropul peste panna cotta şi se decorează cu fructe proaspete şi cu frunze de mentă.
Tiramisu
Ingrediente: 500 g mascarpone, 400 g de pişcoturi, 4 ouă, 100 g zahar, două linguriţe cacao, 200 ml cafea es- presso tare.
Preparare: se face o cafea tare, fără zahăr. Cafeaua se lasă la răcit şi se pregăteşte crema. Se separă ouăle. Gălbenuşurile şi zahărul se mixează până se obţine o cremă omogenă. Se adaugă mascarpone şi se mixează în continuare, până se obţine o cremă densă. Se bat albuşurile până devin o spumă consistentă, care nu se desprinde de pe tel. Crema de ouă şi mascarpone se încorporează încet în spuma de ou, amestecând cu grijă, de jos în sus. Apoi, compoziţia se pune în frigider, până se pregătesc pişcoturile. Acestea se înmoaie în cafea câte o fracţiune de secundă pe fiecare parte. Se aşază apoi pe un platou. Peste primul strat de pişcoturi se toarnă jumătate din cremă. Se adaugă un alt strat de pişcoturi, apoi din nou crema. Deasupra se pudrează cu cacao. Se lasă în frigider minimum 4 ore.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!