• Previn osteoporoza. Conţinutul bogat de nutrienţi al produselor lactate le recomandă ca sursă pentru acoperirea nevoilor zilnice de calciu ale organismului. Pentru a preveni osteoporoza e recomandat consumul de produse lactate acide (iaurt, sana, lapte bătut) sau brânzeturi (telemea, caş, caşcaval).
• Scad tensiunea arterială. Persoanele care au un aport redus de calciu prin alimentaţie sunt predispuse la hipertensiune arterială. Studiile arată că respectarea dozelor zilnice de calciu duce la scăderea presiunii arteriale atât la persoanele sănătoase, cât şi la hipertensivi. Produsele lactate sunt sursa ideală pentru acest mineral şi se recomandă includerea a trei porţii în dieta zilnică.
• Risc mai mic de cancer la colon. Cercetătorii au observat o incidenţă mai mică a cancerului de colon la persoanele care au o alimentaţie bogată în calciu. Explicaţia: brânzeturile conţin minerale care împiedică dezvoltarea celulelor canceroase din intestinul gros.
• Întăresc imunitatea şi favorizează cicatrizarea. Toate tipurile de brânză conţin vitamine din grupul B, rezultate în urma procesului de fermentaţie a laptelui sub acţiunea bacteriilor lactice. B2 are acţiune antioxidantă, iar B5 stimulează regenerarea celulară. Acţiunea protectoare exercitată de vitaminele B asupra pielii şi mucoaselor este potenţată şi de prezenţa vitaminei A, care participă la înnoirea stratului cutanat superficial, stimulează regenerarea celulară şi capacitatea de apărare împotriva agenţilor patogeni (virusuri, bacterii).
• Antidepresiv natural. Brânza este un excelent antidepresiv. Triptofanul, un aminoacid, din compoziţia ei, chiar dacă e similar cantitativ cu cel din carne, acţionează mai eficient. Când ajunge la nivel cerebral, această substanţă se transformă în serotonină, care dă starea de bine şi de relaxare.