Profesor universitar George Purcaru, preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie: «În 2012 sau 2013 va fi unul de 6-7 grade»
“A prezice un cutremur înseamnă a face trei predicţii şi nu una. Trebuie să prezici locul, magnitudinea şi timpul de apariţie a seismului. Potrivit cercetărilor mele, în România s-ar putea produce un cutremur cu magnitudinea de 6-7 în intervalul 2012-2013. Nu se poate spune cu exactitate ziua, luna, anul”, a declarat, în urmă cu două zile, George Purcaru, într-un interviu acordat România TV. Profesorul Purcaru este preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie. Aflat în Germania, profesorul universitar George Purcaru lansa o predicţie la începutul anilor 70. Prevestea un seism uriaş în România prin 1980. Atunci s-a înşelat cu trei ani. Purcaru deţine recordul pentru cea mai exactă predicţie din lume, pentru un cutremur care a avut loc în 1994, în insulele Aleutine. Calculul său are la bază dictonul: “Istoria se repetă”.
Cercetător ştiinţific Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional de Fizica Pământului: «În 2012, unul de 5, iar în 2014, unul de 6 grade»
“Pentru zona Vrancea, este destul de posibil să apară un cutremur cu o magnitudine între 5 şi 6 grade, sau în jur de 5 grade. Dacă vorbim de un cutremur de 7 grade, teoretic, poate apărea. Probabilitatea este totuşi mică şi nu mă aştept să apară în 2012 şi nu este cazul să se creeze panică inutilă”, declara, în decembrie anul trecut, Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica Pământului. Seismologul a afirmat că zona Vrancea are o activitate cu o anumită rată şi distribuţie a cutremurelor: “Nu putem spune că nu ne aşteptăm la nimic, mai ales la cutremurele mici şi moderate”. Radulian a mai venit cu o veste proastă: în 2014 s-ar putea produce în Vrancea un cutremur de 6 grade.
Profesor Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului: «Un seism de 6 grade s-ar putea produce oricând»
“Nu vreau să comentez declaraţia domnului George Purcaru. Institutul Naţional de Fizică a Pământului nu a făcut niciodată astfel de pronosticuri exacte, pentru că este imposibil să ştii cu precizie când va fi cutremur! Dumnealui poate să zică ce vrea, însă eu nu ştiu pe ce calcule se bazează, aşa că nu vreau să sperii populaţia”, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizica Pământului. Totuşi, în toamna anului trecut, Gheorghe Mărmureanu afirma că ne putem aştepta oricând la un seism de 6 grade pe scara Richter, însă un cutremur catastrofal, adică mai mare de 7 grade, ar putea să se producă abia după anul 2040.
În 1977 au murit 1.570 de oameni
În data de 4 martie 1977, la ora 21.22, în România s-a produs un seism cu magnitudinea de 7,2 grade Richter. Cutremurul a avut epicentrul în Vrancea, a durat 56 de secunde şi a făcut 1.570 de victime, din care 1.400 în Bucureşti. l Sorin Golea
112 clădiri din Capitală riscă să cadă chiar şi fără cutremur
Conform noii liste a imobilelor cu grad seismic ridicat, postată pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, luna trecută, situaţia a 372 de clădiri este deosebit de proastă.
Ultimele expertize arată că 112 clădiri sunt atât de şubrede, încât pot cădea în orice moment, fără să fie nevoie de vreun seism, iar alte 260 de imobile au o probabilitate foarte mare de prăbuşire în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977.
De asemenea, alte 298 de imobile expertizate se află în clasa a II-a de risc seismic, care prezintă o probabilitate de prăbuşire mai scăzută – dar tot o prezintă. Noua listă completă a imobilelor şubrede din Bucureşti se găseşte AICI.
Bulinele roşii, scoase de pe clădiri de locatari
Bucureştenii care locuiesc în blocuri vechi, cu risc seismic ridicat, au găsit o soluţie pentru a putea vinde sau închiria un apartament în imobilele respective cu bani mai mulţi: au scos bulinele roşii de pe clădiri.
Cu toate că, potrivit legii, asociaţiile de locatari care scot plăcuţa de pe clădire riscă amenzi usturătoare, oamenii nu se dau în lături de la ce îşi propun. Legea mai spune că riscul seismic trebuie trecut şi în cartea funciară a imobilului, însă, până în prezent, nimeni nu s-a sinchisit să facă acest lucru.