“Sărbătorile sunt pentru toţi – şi pentru bogaţi, şi pentru săraci”, a spus Sandu Nedelcu, “şeful” uneia dintre familiile de aici. Casa lui, ca să zicem aşa, are un holişor şi o cameră. Înăuntru este cald, au înjghebat o sobă dintr-un butoi metalic lipit cu pământ, iar lemnele le dă Dumnezeu prin intermediul sălciilor crescute pe baltă. Nu au curent electric, deci nu au televizor, dar au un radio cu baterii, iar de Crăciun au împodobit un brăduţ artificial, sub care Moşul a adus dulciuri pentru cei trei copii, Denis (3 ani), Amar ( 4 ani) şi Florin (11 ani).
“Eu sunt ţigan, dar femeia mea e turcoaică, de aceea cei mici poartă numele ei de familie: Memedali. Oricât de săraci suntem, trebuie să fie brad de Crăciun pentru copii. Nu au fost multe cadouri, doar câteva bomboane… Însă, în noaptea dintre ani, copiii mei nu avut nimic pe masă”, ne-a explicat Sandu. Comunitatea de aici trăieşte în special din ce le dă balta, adică realizează rame din stuf pentru coroane pe care le vând cu trei lei firmelor de pompe funebre. “În perioada asta e cel mai greu, nu ne mai primeşte nimeni marfa până pe 5 – 10 ianuarie, aşa că orice ajutor e bine-venit, haine, mâncare, poate un loc de muncă… Telefonul meu este 0763.853.793, sunaţi- mă înainte să încercaţi să veniţi aici. La mulţi ani!”, ne-a spus Sandu Nedelcu.
Ceauşescu voia să facă în acest loc un imens lac de agrement
Lacul Văcăreşti, din zona Vitan, a fost un proiect care a rămas suspendat în 1989. Ceauşescu voia să facă aici un loc de agrement, de aceea a şi dărâmat casele şi a împrejmuit zona. Acum, cele 189 de hectare din interiorul digului sunt obiectul unor litigii între foştii proprietari ai terenurilor şi stat. Între timp, ploaia şi pânza freatică au format în valea imensă bălţicare s-au mărit an de an, iar vegetaţia a năpădit zona. În interiorul digului s-a format un ecosistem sălbatic, comparabil cu cel din deltă.
fotografii: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro