Ce acte se depun
Ce acte se depun Dosarul de pensie trebuie să conţină:
- Cerere-tip, care poate fi procurată atât de la ghişeele casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu, cât şi de pe site-ul CNPAS.
- Carnetul de muncă (original şi copie). În absenţa acestuia, trebuie depuse la dosar adeverinţe de vechime, din care să reiasă stagiul de cotizare pentru fiecare loc de muncă.
- Cartea (buletinul) de identitate, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie (original şi copie).
- Livretul militar (original şi copie).
- Diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) sau alte atestate.
- Adeverinţă (original) privind sporurile acordate la fiecare loc de muncă în parte.
- Adeverinţă (original) privind condiţiile speciale de muncă, ture de noapte etc.
- Cei care se pensionează direct din şomaj (ca şi cei care au fost în şomaj după 1.04.2001) trebuie să prezinte şi o adeverinţă-tip (în original), luată de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu cuantumul ajutorului de şomaj.
- Adeverinţă (original) de la ultimul loc de muncă, prin care se atestă perioada de activitate realizată după data de 1 ianuarie 2011.
- Decizia de încetare a activităţii, în original, de la ultimul angajator.
- Alte adeverinţe cu venituri suplimentare brute încasate (bonusuri, prime etc.)
Ce pierzi dacă ieşi la pensie mai devreme
Asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare calculate în funcţie de data de naştere.
Cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani pot solicita pensia anticipată parţială cu maximum 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare calculate în funcţie de data de naştere. Atenţie, însă!, pentru fiecare lună de anticipare se aplică o penalizare de 0,75% până la îndeplinirea vârstei prevăzute de lege pentru ieşirea din activitate!
Mai ai dreptul să lucrezi?
Da, dacă te-ai pensionat la limită de vârstă. Nu, dacă ai pensie anticipată sau parţială. În acest ultim caz, ai dreptul să cumulezi venituri rezultate din încheierea unei convenţii civile ori a unui contract individual de muncă doar anunţând casa de pensii să îţi suspende pensia pe durata angajării.