Partidele politice au ajuns la un acord in ceea ce priveste votul uninominal. Legea votata de parlamentarii PSD, PNL si PD prevede introducerea votului uninominal mixt – care imbina sistemul majoritar folosit, de exemplu, pentru alegerea primarilor, cu sistemul proportional – pe liste, asa cum s-a votat pana acum.
Noua lege electorala conserva actualele norme de reprezentare pentru Senat si Camera Deputatilor. Vom avea un senator la 160.000 de locuitori si un deputat la 70.000 de locuitori. La viitoarele alegeri, numarul de parlamentari nu va diferi cu mult de cel actual (137 de senatori si 322 de deputati), o usoara scadere datorandu-se exclusiv reducerii numarului de locuitori fata de anul 2004.
Vor fi organizate 43 de circumscriptii – cate una la nivelul celor 41 de judete, una pentru municipiul Bucuresti si una pentru romanii care domiciliaza in afara tarii.
In fiecare dintre circumscriptii vor fi constituite colegiile uninominale, cate unul pentru fiecare mandat de senator si deputat. Mai precis, un judet care are aproximativ 500.000 de locuitori va fi impartit in trei colegii pentru senatori si sapte pentru deputati. In ceea ce priveste procesul de votare pentru Parlament, fiecare alegator va primi doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, celalalt pentru Senat. Alegerile se vor desfasura intr-un singur tur de scrutin. Doar o parte din mandate vor fi obtinute direct, de catre candidatii care reusesc sa ‘stranga’ in colegiul uninominal 50% plus unu din voturile valabil exprimate. Cu toate acestea, el risca sa nu intre in Parlament daca partidul din care face parte nu a obtinut voturi peste pragul de 5%.
Independentii vor prezenta liste de sustinere
Independentii care vor sa candideze au nevoie sa prezinte o lista de sustinere cu semnaturile a minimum 4% din numarul total de alegatori arondati colegiului.
Independentii care au obtinut jumatate plus unu din numarul voturilor exprimate vor deveni parlamentari. Pe langa ‘clasicul’ 5%, a fost introdus un prag alternativ, gandit sa avantajeze partidele mici si organizatiile minoritatilor nationale. Este vorba de obtinerea primului loc in sase colegii pentru Camera Deputatilor si in trei colegii pentru Senat. De remarcat ca nu este vorba de obtinerea a 50% plus unu din voturi, ci de obtinerea primului loc. Restul mandatelor vor fi obtinute prin redistribuire, conform unui mecanism greoi, care ajuta partidele mari.
Contestatie
Noua lege votata de parlamentari a fost contestata la Curtea Constitutionala de Partidul Romania Mare, care considera ca acest act normativ incalca legea fundamentala a tarii. Daca sesizarile membrilor PRM vor fi respinse, legea votului uninominal va ajunge pe masa presedintelui Traian Basescu (foto), care a anuntat ca o va promulga, cu toate ca ar fi dorit ca sistemul de vot sa fie unul identic cu cel prin care se aleg primarii, fara liste si fara redistribuirea voturilor.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!