A obţinut în instanţă scăderea dobânzii
Traian Ţoca, un bărbat din Focşani, a reuşit recent, în premieră pentru ţara noastră, să oblige banca să îi scadă dobânda la un credit de nevoi personale.
În 2007, acesta a contractat un împrumut în valoare de 22.000 de euro de la o bancă din Focşani. Dobânda era fixă doar pentru primul an, astfel că, potrivit contractului, din 2008, la dobânda de 6,95% ar fi trebuit să se adauge 1,5%.
“M-am trezit că ei mi-au crescut-o direct la 10,4%, fără să mă anunţe”, a spus Traian Ţoca. Bărbatul a cerut explicaţii de la instituţia de credit, însă pentru că nu a fost mulţumit de răspuns, a acţionat banca în instanţă. După doi ani de procese, în care s-a reprezentat singur, omul a obţinut o sentinţă definitivă, care obligă instituţia de credit să-i scadă dobânda, dar şi comisionul de administrare. l Aurel Şelaru
Libertatea îţi spune ce şanse ai să câştigi un proces cu banca
Comisioanele şi clauzele abuzive din contractele de credit, dobânzile majorate în exces, costurile modificate unilateral de bancă sunt motive pentru care, în ultima perioadă, mii de români s-au revoltat în instanţă cerând dreptate. Chiar şi în lipsa deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în ultimul timp, instanţele româneşti au dat tot mai des dreptate clienţilor, obligând băncile să plătească despăgubiri.
“Clienţii băncilor care suspectează că le-au fost introduse în contractul de credit clauze abuzive fac reclamaţie la ANPC (n.r. – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor), după care devin parte în procesele derulate de această instituţie contra anumitor bănci”, a explicat Alexandra Popa, reprezentant al portalului de consiliere financiară www.conso.ro.
Procesele vechi, care au fost tărăgănate până acum, au ca obiect de activitate clauze abuzive conform Legii nr.193/2000, însă cele mai multe “bătălii” au fost declanşate după aplicarea OUG 50/2010, cu privire la contractele de credit. După ce această lege a intrat în vigoare, românii au început să atace băncile mai abitir, iar acum, la un an de la declanşarea acestor procese, tot mai multe dosare au primit sentinţe definitive şi irevocabile, în favoarea clienţilor. Carmen Creţu, avocat la Casa de Avocatură Coltuc, a explicat pentru Libertatea care sunt cele mai frecvente situaţii în care persoanele cu credite câştigă în faţa băncilor:
- Când dobânda e fixă, iar clienţii descoperă că a devenit variabilă.
- Caz frecvent de clauză abuzivă: în multe contracte de credit e precizat că “se poate modifica dobânda în funcţie de situaţia financiară de pe piaţa din România”, fără să fie precizat ce înseamnă acest lucru.
- Multe bănci au transformat nefondat comisionul de risc întrunul de administrare. Acesta reprezintă circa 1% pe lună din valoarea creditului.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro