Hoţii de suflete
Cei care vor să vadă ce înseamnă Mafia cu adevărat (adică nu “Naşul” şi celelalte), să se ducă să vadă “Gomorra”, filmul- şoc al lui Matteo Garrone după romanul-manifest al tânărului Roberto Saviano.
Saviano trăieşte, de când a apărut cartea, sub protecţia poliţiei, ascuns de mâna lungă a legii, de mâna scurtă şi înarmată cu pistol a Camorrei napolitane (despre care e vorba în roman). Iar filmul lui Garrone – care surprinde câteva poveşti din cartea scenarizată chiar de Saviano – foloseşte oameni de-ai locului nu doar drept figuranţi, ci chiar în câteva dintre rolurile principale. “Oameni de-ai locului”, asta însemnând chiar mafioţi; este cazul celor doi tineri din film, Ciro şi Marco, ce poartă acelaşi nume şi-n realitate şi care au fost arestaţi – după terminarea filmului – pentru legături cu Camorra… Viaţa bate Filmul? Se poate. Dar şi filmul răzbună viaţa. Filmul lui Garrone reuşeşte să dea jos glanţul şi să privească realitatea de la faţa locului fără menajamente şi fără compromisuri, demonstrând că mafia se hrăneşte din “bunăvoinţa” (sau indiferenţa) tuturor. Este o reţea de laşităţi şi complicităţi, de relaţii şi compensaţii (materiale). Cele cinci poveşti ale filmului sunt precum cinci cercuri ale Infernului – cu diferenţa că cei care le populează nu sunt “monştri” fără şansă de mântuire, ci oameni obişnuiţi, familişti, buni vecini etc., care se duc duminica la biserică.
“Gomorra” nu este “reportaj jurnalistic”, cum s-a spus; e artă (cinema) care se îmbracă în haine de ziar pentru a se topi într-o realitate devenită subiect de ştiri. Dar inteligenţa şi pasiunea cu care dezvăluie adevărul uman din spatele “ştirii de ziar” sunt din aceeaşi plămadă cu ale celor mai bune filme neorealiste… E un fel de “Hoţii de biciclete” din perspectiva bicicletelor.
«Harry Potter şi Prinţul Semipur»
Harry Potter (Daniel Radcliffe) se pregăteşte să înceapă cel de-al şaselea an la Şcoala de Farmece şi Vrăjitorii Hogwarts. El descoperă o carte veche, pe care scrie: “Această carte este proprietatea Prinţului Semipur”. Cu ajutorul ei, dar şi al profesorului Dumbledore (Michael Gambon), tânărul începe să afle detalii despre viaţa celui care a devenit Cap-de-Mort (Ralph Fiennes), pregătindu-se astfel de lupta finală cu acesta. În acest timp, prietenii lui Harry, Hermione (Emma Watson) şi Ron (Rupert Grint), au de înfruntat o încercare dificilă: cea a dragostei…
DE ASTĂZI LA: Bucureşti (CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex-Plaza România, Light Cinema, Starplex, Cityplex), Timişoara (Cinema City), Cluj (Cinema City, Odeon), Bacău (Cinema City) şi Iaşi (Cinema City)
«Che – Argentinianul»
Filmul regizat de Steven Soderbergh e prima parte dintr-o epopee privind viaţa celebrului revoluţionar Che Guevara. Acesta, în 1965, însoţit de Fidel Castro şi de 80 de luptători, a intrat clandestin în Cuba.
Scopul său era înlăturarea de la putere a dictatorului Fulgenico Batista. Timp de doi ani, Che a dus un război nemilos împotriva trupelor militare cubaneze şi, cu ajutorul populaţiei, a reuşit ceea ce şi-a propus. În rolurile principale evoluează Benicio Del Toro (foto), Franka Potente şi Julia Ormond.
DE ASTĂZI LA: Bucureşti (Hollywood Multiplex, Movieplex-Plaza România şi Starplex)
«Inju, bestia din umbră»
Scriitorul Alex Fayard vine în Japonia pentru a participa la lansarea ultimului său roman poliţist. Aici o cunoaşte pe gheişa Tamao, fosta iubită a unui scriitor japonez, Shundei Oe, celebru pentru scrierile sale violente. Aflând că acesta din urmă a ameninţat că o va ucide pe femeie, Alex încearcă să o protejeze. Numai că acest lucru îl pune în conflict direct cu Shundei… Un film cu Benoit Magimel, Lika Minamoto, Shun Sugata şi Takumi Bando.
DE ASTĂZI LA: Bucureşti (Hollywood Multiplex, Movieplex- Plaza România)