La mulți ani de la acest eveniment, în 2011, fotoreporterul american David C. Turnley a rememorat povestea din spatele imaginii care a reuşit să ilustreze cel mai bine atmosfera din ţara noastră şi starea românilor. Era la Paris, împreună cu fratele său geamăn Peter, când a văzut la televizor ce s-a întâmplat la Bucureşti. Cei doi, unii dintre cei mai bine cotaţi fotoreporteri din lume, au venit cu un avion plin cu provizii până în Varna, Bulgaria.
De acolo au pornit spre România cu un autobuz. Cum au ajuns în Bucureşti, cei doi au zărit un grup de revoluţionari. „Mi-a atras atenţia un bărbat din mijlocul mulţimii fericite. Arăta semnul victoriei, dar plângea”, a povestit Turnley. A fost primul contact cu Revoluţia română. În 1990, poza, una dintre primele imagini imortalizate, avea să-i aducă americanului prestigiosul premiul Pulitzer. Cei doi fraţi nu au avut habar cine era bărbatul cu faţa schimonosită de durere din imagine până în 1993. Atunci, Peter Turnley a revenit în România şi a luat cu el fotografia, într-un format mai mare.
”Când am intrat în Intercontinental un bărbat aştepta în faţa uşii mele. Am trecut pe lângă el, ca şi când mergeam în alt loc, ca să pot să îl analizez. Era chiar personajul din fotografie! Mi-a zis că se numeşte Constantin Avram şi că a văzut în presă că poza fusese premiată. Se dusese la ambasada SUA să se intereseze despre autor. Ei l-au îndrumat spre mine când m-am întors în România. Mi-a zis că soţia sa era paralizată şi în ziua când a fost realizată poza el tocmai se întocea acasă, de la fabrică. Se gândea la soţie, era bucuros că scăpaseră de Ceauşescu. A văzut trecând, însă, un camion cu cadavrele celor împuşcaţi. De aceea plângea. Se gândea la persoanele care muriseră. Nu mai ştiu nimic de el, de la acea întâlnire. Era bucuros când i-am dat poza. Cred că aceasta e una din experienţele acelea care demonstrează că nimic nu e întâmplător”, ne-a povestit Peter Turnley, fratele lui David.
Fotografia cu Avram Constantin ilustrează cartea lui Peter, „Moments of revolution. Eastern Europe” (Momente ale revoluţiei. Europa de est).
Peter i-a făcut ultimele poze oficiale lui Ceauşescu
Peter Turnley e unul dintre cei mai celebri fotoreporteri ai lumii. Are o carieră spectaculoasă, marcată de premii, a fotografiat cei mai cunoscuţi dictatori ai lumii şi a acoperit unele dintre cele mai violente evenimente mondiale. Atunci când priveşti fotografiile surprinse de Peter sau David te simţi de parcă ai fi tu însuţi martor al evenimentelor şi momentelor imortalizate de cei doi maeştri ai fotografiei de presă.
În august 1989, Peter Turnley alături de o echipă de doi jurnalişti, realiza ultimul interviu şi ultima şedinţă foto cu Nicolae Ceauşescu pentru publicaţia americană Newsweek.
„Am rămas marcat de faptul că imaginile cu Ceauşescu mort le-am văzut în fostul său birou, din Comitetul Central, pe televizorul său. Cu câteva luni înainte era în faţa mea viu, îi spuneam cum să stea să-l fotografiez”, ne-a spus Peter.
Despre întâlnirea cu fostul dictator, Peter ne-a spus că purta un costum dintr-o croială ieftină şi o pereche de pantofi ordinari, lucru neobişnuit pentru un dictator. Fotoreporterul şi-a amintit că Ceauşescu vorbea franceza, era cooperant şi politicos, dar când era fotografiat lua poziţia şi atitudinea unui om mândru şi puternic.
Fotografii: Peter Turnley/ Corbis/ Photoland
Arhiva personală Peter şi David C. Turnley