„Buna ziua maica! Cum dai gogosarii? Da’ castravetii?”. „15 mii gogosarii, 20 de mii castravetii, 6 mii varza si daca iei mai mult de 10 kg iti fac reducere sau iti dau si o reteta gratis. Este marfa garantata. O sa-ti iasa niste muraturi de-ai sa ma pomenesti!”. Asa mi-a spus prima vanzatoare pe care am intalnit-o intr-o incursiune prin Piata Obor.
Am crezut ca mi-a zis asa doar mie, sperand sa-i fac super-vanzare, dar la fel facea si cu ceilalti clienti. Am multumit si m-am indreptat spre urmatoarea taraba, unde, credeti sau nu, mi s-a intamplat la fel. Aceeasi super-oferta de muraturi, la pachet cu retete traditionale. E clar. Trebuie neaparat sa pun muraturi anul acesta!
E loc berechet de negociere cu vanzatorii si mai primesti si cateva sfaturi ca sa arate perfect gogosarii pana la primavara. Pietarii sunt constienti ca au concurenta serioasa si vor sa-si vanda cat mai repede marfa, pentru ca toamna e scurta, iar oamenii nu prea mai pun muraturi ca pe vremea bunicii, pentru ca pur si simplu nu mai pot obtine gustul acelor vremuri.
„In anii trecuti oamenii cumparau gogosari, varza, conopida, castraveti. Puneau la murat sa aiba pentru iarna. Acum nu mai are lumea bani. Toate’s scumpe”, spune cu naduf o batranica, in timp ce insira pe taraba roadele toamnei. Era cam suparata ca nu vanduse nimic, asa ca m-a facut sa ma hotarasc: „Vreau si eu 10 kilograme de gogosari!”. I-am readus zambetul pe chip si m-a lasat chiar sa aleg marfa.
Nu este singura in aceasta situatie. Nici alti comercianti din piata Obor nu vandusera mare lucru. „Tineretul nu isi mai face provizii pentru iarna. Ei prefera sa cumpere ce le trebuie de la supermarket. Doar batranii mai cumpara, dar ei nu prea au posibilitati, ca pensiile sunt mici”, a spus un barbat trecut de prima tinerete, care etala o taraba plina de conopida.
„Eu pun muraturile dupa reteta mea, pe care o stiu de la mama. Nu am incredere in cele pe care le cumpar din comert. Eu stiu ca cele puse de mine sunt curate si nu au chimicale. Au alt gust”, mi-a spus batranica mea.
Reteta de gogosari in otet
Nu pot sa nu va spun si dumneavoastra reteta mea, asa ca luati aminte ce-am aflat! Gogosarii se spala bine, se curata de seminte si se asaza frumos in borcan, cu bucatele de conopida si de morcovi printre ei. Otetul (un litru), apa (un litru si jumatate), sarea (o lingura la litru) si zaharul (doua-trei linguri) se pun la fiert, cu boabe de mustar, piper si foi de dafin. Cand dau in clocot, se toarna peste gogosari. Deasupra se pun frunze de telina sau frunze de visin si betisoare, ca sa nu se ridice la suprafata. Se leaga cu celofan si se lasa cel putin cateva saptamani, ca sa fie ca la carte.
Superstitii in jurul muraturilor
Se spune ca in ziua in care ti-ai propus sa pui muraturile nu e voie sa te iubesti cu barbatul sau cu sotia. Dar nici femeile aflate intr-o anume perioada nefasta din luna nu trebuie sa se apuce de pus muraturi. In ambele cazuri, se spune din batrani ca gogosarii, gogonelele, varza si castravetii se vor inmuia in scurt timp.
Mercurialul legumelor
Castraveti = 20.000lei/kg
Gogosari = 15.000 lei/kg
Conopida = 15.000 lei/kg
Varza = 6.000 lei/kg
Pepenasi = 10.000 lei/kg
Borcan muraturi 8l = 70.000 lei/ buc.
Capace de borcane = 2.500 lei/buc.
Butoi varza 100 l = 400.000 lei/buc.