Mai multe manuscrise şi documente personale ale filozofului român Emil Cioran au fost scoase la vânzare, ieri, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, în cadrul unei licitaţii, pentru suma de 100.000 de euro, bani pe care Ministerul Culturii din România, cel mai îndreptăţit pentru a achiziţiona aceste inedite documente, spune că nu îi are. Organizatorii au mai pus spre vânzare şi diploma de bacalaureat şi cea de licenţă în filozofie şi litere, două carnete de student, unul din Germania şi altul din Franţa.
Cu toate că suma este una derizorie pentru o asemenea valoare mondială, cei de la Ministerul Culturii au declarat că au decis să nu participe la licitaţie din motive financiare. Surse culturale au declarat, pentru Mediafax, că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Muzeul Naţional al Literaturii Române ar fi fost informate în urmă cu aproximativ o lună despre faptul că mai multe manuscrise şi documente personale ale filozofului român Emil Cioran vor fi scoase la vânzare, la Paris, dar au decis să nu participe la licitaţie din lipsa banilor.
Vrea să le achiziţioneze TVR
Ieri, într-un comunicat, Televiziunea Română a anunţat că va licita împreună cu Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti pentru toate manuscrisele şi obiectele personale ale lui Emil Cioran care sunt scoase la vânzare la Paris.
37 de manuscrise, descoperite întâmplător
În februarie 1998, Simone Baulez, o comerciantă de obiecte vechi, a fost angajată să facă ordine în apartamentul din Paris care aparţinuse lui Emil Cioran şi partenerei sale de viaţă, profesoara de limba engleză Simone Boue. Cu această ocazie, Baulez a descoperit 37 de manuscrise ale filozofului, obţinând, pe 11 martie anul curent, şi dreptul de proprietate asupra lor, printr-o decizie a Curţii de Apel din Paris.