Sorin Oprescu a demisionat ieri, asa cum anuntase, din functia de presedinte al PSD Bucuresti. Evident, Mircea Geoana a declarat ca a primit vestea cu dezamagire si regret. Inclin sa cred ca s-a jenat sa spuna cu satisfactie. Pentru ca doctorul nu numai ca ii fusese contracandidat duminica si, intr-un discurs poate inabil, dat fiind auditoriul, insa corect, ii frecase ridichea, dar e cunoscut ca un om cu coloana vertebrala. Nu cred, ca atare, ca va asculta sirena Stolojan, care deja il curteaza. Desi alegerile au aratat ca-n PSD nu prea au cautare astfel de lideri. Rezultatele? Numai cine n-a vrut nu le-a anticipat. Nici chiar inlaturarea la mustata a lui Mitrea (cam mare palaria pentru Corlatean, prea crud ca sa faca fata rechinilor din teritoriu) nu e o surpriza: PSD vrea sa spuna ca se detaseaza de recentul trecut si de liderii compromisi. Ca si precedentul, congresul a purtat amprenta Grupului de la Cluj si mai ales a acestui, fie-mi iertat, “cardinal Richelieu”, care este Ioan Rus. Care, pana acum cel putin, n-a cerut functia de presedinte, dar a cam orchestrat (cu ajutorul unor Hrebenciuc sau Mitrea) toate manevrele importante. Incepand cu stoparea lui Iliescu in 2005 si ajungand acum la realegerea lui Geoana. Un presedinte necarismatic, care n-o sa le faca probleme.
Ce a lipsit din acest congres inodor, incolor si insipid, ca apa, a fost nu pretentia “Gata, suntem pregatiti sa luam puterea”, ci o reala viziune, argumentata de solutii pragmatice si adresata electoratului. Pentru ca el da sau ia puterea in stat, nu doar pesedistii. Or, populatiei i s-a spus doar ca PSD e de stanga, asa ca, daca ajunge la guvernare, oamenii, mai ales nevoiasii, or s-o duca bine. Ultima oara, sloganul l-au auzit de la Alianta D.A., in 2004. Si s-au pacalit.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!