Rodia este o sursă de fibre solubile şi insolubile, are puţine calorii, mulţi antioxidanţi, minerale şi vitaminele B şi C. Fructele dulci-acrişoare reglează sistemul digestiv şi ameliorează constipaţia, favorizând detoxifierea organismului şi prevenind cancerul de colon. Rodiile reduc riscul bolilor de inimă, tratează tulburările renale şi cresc imunitatea. În cosmetică, ajută la depigmentarea petelor provocate de arsurile solare.
Goji e un fruct asiatic, dulce şi puţin acrişor, cu multe proprietăţi curative. Se spune că prelungeşte viaţa şi că este energizant datorită vitaminelor, mineralelor, polizaharidelor, aminoacizilor şi uleiurilor esenţiale pe care le conţine. E foarte bogat în vitamina C. Conţine mai mult betacaroten decât morcovii şi mai mult fier decât o friptură, aşa că întăreşte sistemul imunitar, previne îmbătrânirea şi e un tonifiant general.
Fructele Acai Berry conţin Omega 3 şi Omega 6, vitamina B, fibre şi aminoacizi care accelerează metabolismul, împiedică depozitarea grăsimilor şi dau senzaţie de saţietate. Sunt indicate în curele de slăbire şi de detoxifiere, iar datorită antioxidanţilor previn cancerul şi îmbătrânirea. Gustul lor este delicios: un amestec de coacăze şi ciocolată.
Fructul de Kumquat face parte din familia citricelor şi este dulce-acrişor. E delicios, excelent pentru prepararea jeleurilor, gemurilor, salatelor sau deserturilor. Fructele sunt detoxifiante şi constituie o sursă importantă de vitamine A şi C.
Carambola, sau fructul-stea, se consumă înainte de masă şi le este indicat persoanelor care nu au poftă de mâncare. Are un gust asemănător cu cel al ananasului, dar spre deosebire de acesta e contraindicat celor care au boli de rinichi, din cauza acidului oxalic pe care îl conţine.
Fructul de rambutan e dulce-acrişor, aromat, revigorant şi are pulpa suculentă. Este bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, C, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu. Este indicat pentru prevenirea răcelilor şi pentru vitaminizare, primăvara. Coaja şi sâmburii nu sunt comestibili.
Guava are gust dulce-acrişor, e bogată în vitaminele A şi C, dar şi în fibre alimentare, aşa că este indicată în diete. Seminţele sunt comestibile şi conţin acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, care reduc colesterolul şi tensiunea. Datorită conţinutului său de flavonoizi, guava e şi un antioxidant puternic. În plus, tratează constipaţia, previne răceala şi gripa şi îmbunătăţeşte aspectul pielii.
Maracuja, sau “fructul pasiunii“, e dulce şi parfumat şi tratează eficient afecţiunile stomacale, insomnia, bolile de piele, astmul, hipertensiunea şi problemele menstruale. Mai mult, previne cancerul şi bolile de inimă şi întăreşte oasele şi dinţii, datorită conţinutului bogat în vitaminele C şi A.
Litchi, fructul denumit şi aluna chinezească, are în compoziţie vitaminele B2 şi C (în cantităţi mari), potasiu, fosfor, magneziu şi calciu. Ajută organismul să lupte cu infecţiile, întăreşte sistemul osos, favorizează asimilarea fierului şi formarea globulelor roşii. Consumat în exces, poate provoca erupţii cutanate pruriginoase, aşa că nu te lăsa pradă gustului său dulce!
Cherimoya are gustul ca un mix de banane, ananas şi căpşune. Conţine potasiu şi vitamina C, fibre şi fier, iar arborele în care creşte e folosit în industria medicamentelor şi a alcoolului. Seminţele nu sunt comestibile, putând fi chiar toxice.
Fructul exotic kaki arată ca o tomată galbenă şi are gust asemănător piersicii. E foarte bogat în glucoză, apă, vitaminele A şi C, calciu, fosfor, fier şi magneziu. 100 de grame de kaki au 70 de kilocalorii, suficiente pentru a-ţi da energie o jumătate de zi.
Durianul e un fruct atât de urât mirositor, că în anumite ţări din Asia consumarea lui în locuri publice este interzisă prin lege. Gustul e însă foarte plăcut, dulceag, ca un amestec de migdale şi cremă de lapte, iar textura miezului e foarte cremoasă. Conţine vitamina C şi potasiu şi e delicios în prăjituri şi îngheţate.
Kiwano mai este cunoscut sub denumirile de pepene african sau de castravete african. E galben-portocaliu, iar gustul lui e o combinaţie între banane, castraveţi şi lămâi. Fructul e bogat în vitamine, fiind folosit şi în domeniul frumuseţii. Piureul făcut din pulpa fructului şi aplicat pe faţă dă luminozitate tenului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!