Explicaţie: răniți în haosul din tren!
Interesantă a fost şi lupta în instanţă între “combatanţii” de pe teren, prezentată cu har de corespondentul ziarului “Vremea Nouă”, Mielu Gaftoi: “S-a instituit o anchetă şi a urmat un proces. Reclamanții s-au prezentat în instanță cu corpul delict, adică cu corpul plin de vânătăi. În fața acestor dovezi zdrobitoare, pârâții s-au apărat, făcând uz de chițibuşuri advocățeşti. Au susținut că juventiştii au călătorit cu vagon clasa a III-a, rănindu-se în aglomerația din tren. O singură acuzație însă nu a putut fi anulată de şiretenia inculpaților: juventiştii au fost grav bătuți. Dar această vină nu le-a atras nici o penalitate, deoarece jurații au aplicat articolul: bătaia e ruptă din Rai. Şi, în această privință, la Mâneciu e Raiul pe pământ!”.
Fostul internaţional Emerich Dembrovschi, despre meciul SC Bacău – Dinamo 2-1, disputat în 1974: «A ieşit cafteală generală!»
În Liga I au fost multe meciuri în care jucătorii şi-au împărţit cu dărnicie pumni pe teren. În iunie 1974, la meciul SC Bacău – Dinamo (2-1), fotbaliştii gazdelor au agresat arbitrii, apoi s-au bătut minute bune cu adversarii lor. Titular la moldoveni era Emerich Dembrovschi (66 de ani), cel mai bun jucător român de la CM 1970.
Totul a pornit de la o fază petrecută în minutul 56, la scorul de 1-0 pentru Dinamo. Bucureşteanul Nunweiller a dat gol valabil, dar băcăuanii au sărit pe tuşierul Trifu, pe care l-au trântit la pământ, l-au lovit şi l-au silit să indice ofsaid. “În acea fază, Lucescu a scăpat singur şi parcă Nunweiller a înscris, dar arbitrul de margine, la presiunea unor jucători din Bacău, a indicat ofsaid, anulând golul acordat anterior. A fost şi îmbrâncit”, şi-a reamintit Dembrovschi.
Fostul internaţional a continuat: “Peste patru minute, Dinu l-a faultat pe portarul Voinea, care a ripostat. A ieşit cafteală generală pe teren! Ionel Munteanu, mai tupeist, a fost în centrul luptei. După ce s-au mai potolit lucrurile, am egalat printr-un gol marcat de mine. Apoi, în urma unei acţiuni pe care am iniţiat-o, Pană a şutat sec în transversală, de unde balonul a căzut pe pământ. Nu ştiu dacă a fost sau nu gol, cert este că, de frică, tuşierul Szilaghi a indicat centrul terenului. Aşa am câştigat acel joc cu 2-1”. (Ciprian Iana)
Nu s-a dictat nici o eliminare
Culmea e că războiul din teren nu s-a soldat cu nici o eliminare, în schimb, după joc, s-au dictat sancţiuni. Astfel, jucătorii Munteanu, Sinăuceanu, Florea, Volmer, Voinea şi Catargiu au primit o suspendare de câte doi ani, antrenorului băcăuan Costică Rădulescu, care lovise un delegat al oaspeţilor, i s-a interzis să mai antreneze trei ani la nivelul A şi B, iar “centralul” Manole a fost scos din lotul A. În plus, terenul lui SC a fost suspendat patru etape. Surprinzător, rezultatul a rămas 2-1.
Şi miliţienii au dat în «câini»
Potrivit martorilor oculari ai meciului dintre Sport Club Bacău şi Dinamo, la faza din minutul 56, tuşierul Trifu a fost pus la pământ, bătut cu sălbăticie şi obligat să indice ofsaid de către jucătorii formaţiei-gazdă.
Apoi, la altercaţia pornită de la clinciul dintre dinamovistul Cornel Dinu şi portarul localnicilor, Voinea, au urmat cinci minute de împărţit pumni între fotbaliştii de pe teren, inclusiv miliţienii moldoveni năpustindu-se asupra jucătorilor şi oficialilor de la Dinamo! Din cauza acestui eşec, Dinamo a pierdut în acel an titlul în favoarea Universităţii Craiova.