Romanii au prins gustul proprietatilor in strainatate. Se pare ca azi nu mai este la moda doar sa-ti petreci vacanta in Spania, Italia sau Grecia, ci sa ai acolo o casa a ta. Dupa explozia preturilor pe piata imobiliara romaneasca, bogatasii isi indreapta tot mai mult atentia spre resedinte de lux in zonele scumpe ale Europei.
Reprezentantii companiilor imobiliare care intermediaza astfel de vanzari spun ca romanii nu-si cumpara locuinte in strainatate pentru a scoate bani din inchirierea lor, ci e vorba doar de un moft al oamenilor cu bani.
Cele mai multe locuinte cumparate de romani se afla in Italia si Spania. In Italia este preferata Roma, desi un apartament cu doua camere costa minimum 130.000 de euro, iar pretul unei case depaseste de multe ori suma de 500.000 de euro.
In Spania insa, localitatile preferate sunt cele de pe tarmul Marii Mediterane. ”Piata imobiliara variaza mult in functie de locatie, apropierea de plaja si de terenurile de golf. In topul preferintelor se afla Costa Blanca, Costa Calida si Costa Almeria”, afirma directorul de vanzari al agentiei imobiliare Terracan Real Estate, Florin Colceru.
Tonul l-au dat oamenii de afaceri si fotbalistii
Cei care deja au facut o moda din a-si achizitiona locuinte de lux peste hotare sunt fobalistii si oamenii de afaceri. Gica Popescu si Adrian Ilie sunt numai doi dintre cei care au bagat mana adanc in buzunare pentru a-si permite o resedinta peste hotare.
Ca apetitul romanilor pentru case in strainatate a crescut o dovedesc si ofertele numeroase ale agentiilor imobiliare din tara, care intermediaza astfel de vanzari.
Terasele pe acoperis sunt la moda in Spania
Apartamentele in complexuri rezidentiale, cu terase mari sunt pe primul loc in preferintele romanilor. Urmeaza vilele insiruite, asa numitele ”chalets”, cu terasa pe acoperis si piscina comuna si apoi vilele individuale. Apartamentele au in general 1, 2 sau 3 dormitoare. Au de obicei o piscina si gradina comuna. Preturile incep de la 90.000 de euro. “Chalets” cu 2 sau 3 niveluri au preturi incepand de la 120.000 de euro. In general, pretul pe mp construit se situeaza undeva in jurul valorii de 2.500-3.000 de euro, diferind in functie de apropierea de plaja sau de terenurile de golf si de facilitatile complexului rezidential.
Pe litoralul romanesc o vila e la fel de scumpa ca pe malul Mediteranei. O casa din Eforie Nord, cu 11 camere, costa 320.000 de euro. (Agentia imobiliara Coriax)
Creta este zona fierbinte a investitorilor in imobiliare
Insula Creta e un punct fierbinte pentru orice investitor. Exista trei zone de maxim interes: Chania, Heraklion si Rethymno. In Chania pretul unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 65 metri patrati, e de aproximativ 130.000 de euro, in timp ce o vila de 170 mp poate ajunge la 200.000 de euro. O casa de vacanta in Chania – Akrotiri, cu aeroport in vecinatate, costa 456.000 de euro. In Rethymno preturile sunt mai mici: 65.000 de euro un apartament de 70 mp si 80.000 de euro o vila de 100 mp.
Roma si Bucurestiul rup buzunarele
Cele mai multe locuinte cumparate de cetatenii romani sunt in Italia, in principal la Roma. ”Un apartament cu doua camere costa cel putin 130.000 de euro, iar pretul unei vile depaseste de cele mai multe ori 500.000 de euro”, spune Liviu Ureche, director Sato Imobiliare.
Daca in Roma – Villino – o casa-resedinta cu trei dormitoare si doua bai costa 300.000 de euro, in regiunea Lazio o locuinta de vacanta cu sapte dormitoare, cinci bai si piscina costa 680.000 de euro.
Etapele cumpararii unei locuinte
Se pot achizitiona case in strainatate cu plata cash sau prin obtinerea unor credite avantajoase.
Pentru cumpararea unei locuinte aflate in constructie trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape:
-taxa de rezervare: 3.000 de euro;
-prima plata, 25% din valoarea totala, se achita in maximum o luna de la semnarea contractului;
-a doua plata, tot 25%, trebuie efectuata dupa 90 de zile;
-restul de 50% din pretul total al casei cumparate se achita la predarea constructiei.
Pentru cumpararea unei locuinte finalizate se achita 10% avans si restul de 90%, la incheierea contractului.
La pretul de vanzare al imobilului se adauga cheltuielile de intocmire a actelor si inscrierea dreptului de proprietate. Acestea reprezinta maximum 10-11% din pretul final. TVA si taxele notariale sunt incluse.