1. Ovăzul. Are un indice glicemic scăzut şi conţine fibre insolubile, care- şi măresc volumul odată ajunse în stomac, dând o senzație de sațietate ce se menține câteva ore
2. Nucile. Conţin acizi graşi polinesaturaţi, care stimulează formarea celor doi hormoni inhibitori de apetit: grelina şi peptida YY. Aceştia joacă un rol major în transmiterea către creier a senzației de saţietate.
3. Seminţele de in. Consumate crude, acestea inhibă apetitul. Acest lucru se datorează conținutului de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi fibrelor, care țin în frâu nivelul glicemiei.
4. Somonul. Conține cantități mari de proteine şi acizi graşi Omega 3, care duc la instalarea rapidă a senzației de sațietate şi menținerea ei o perioadă lungă de timp. Trebuie consumat crud.
5. Merele. Pe lângă fibre solubile şi insolubile, zaharuri naturale, vitamina C, beta-caroten (dacă se consumă şi coaja), potasiu şi bor, merele conţin o cantitate semnificativă de pectine, carbohidrații care controlează centrul foamei.
6. Apa. Când organismul este deshidratat, de multe ori simți că ți-e foame, nu sete. Asta pentru că deshidratarea induce nevoia a mânca pentru reenergizarea rapidă a organismului. Dacă te hidratezi constant, ții în frâu apetitul.
7. Ceaiul verde. Are un conținut mare de leptină, un hormon care reglează aportul şi consumul energetic zilnic, apetitul şi metabolismul. Ceaiul verde transmite creierului senzaţia de saţietate, motiv pentru care e recomandat înaintea meselor principale.
8. Albușul. Conține aminoacizi care stimulează receptorii de opioizi din creier, inducând senzația de sațietate. Histidina şi acidul glutamic din albuş facilitează absorbţia de potasiu şi clor în centrii nervoşi ai percepţiei senzaţiilor plăcute, favorizând instalarea unei stări de bine, esenţială pentru combaterea alimentaţiei excesive.
9. Soia. S-a dovedit că izoflavonoidele din soia, în special genisteina, reglează apetitul, ducând la diminuarea cantității de alimente consumate la o masă.
10. Varza . Săracă în calorii şi bogată în fibre, vitaminele B şi C, magneziu, calciu, potasiu, proteine, acid folic, varza dă senzația de sațietate, mai ales dacă este consumată crudă.