E uluitor – ca în zicala cu bărbatul care nu ştia ce ştia tot satul – cum de primul administrator al ţării “află” abia acum, din presă, ce jaf se petrece sub nasul său. Ori gestiune incompetentă, ori complicitate prin pasivitate, în favoarea clientelei politice. Iar purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Camelia Spătaru, în loc să aibă dubii faţă de datele din presă, mai bine parcurgea declaraţiile de avere ale respectivilor.
Că nu sunt bani şi Guvernul dă din colţ în colţ, asta-i adevărat. Dar unde s-a dus cheagul din marile privatizări? Cine a aruncat sume imense pe mofturile parlamentarilor şi ale altor grandomani? Cine a îndesat sume incredibile în teşchereaua demnitarilor, numindu-i şi membri stipendiaţi în consilii de administraţie ale firmelor deţinute de stat? Sume estimate de senatorul Marius Marinescu la 1,2 miliarde de euro anual. Veniturile nejustificate şi dezmăţate ale multor demnitari, ale clientelei politice lasă suspiciunea că respectivele funcţii sunt, am mai spus-o, puşculiţe ale partidelor, alimentate nelegal. Se vântură ideea îngheţării salariilor bugetare.
Nu-i exclus ca, în criză financiară şi socială, să se recurgă la această soluţie, invocată prima oară de Theodor Meleşcanu. Care, evident, n-a zis nici pâs despre cele vreo 5 miliarde de euro pe care M.Ap.N. se pregăteşte să-i cheltuiască pe 48 de avioane de vânătoare (jumătate, second-hand). Or, în primă criză financiară internaţională – care va mai dura – prioritare sunt nevoile vitale şi imediate ale populaţiei, nu jocurile generalilor
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro