Pentru prima data in istoria postdecembrista a tarii noastre, un roman urmarit de fosta Securitate si-a cautat dreptatea in instanta. Spre surprinderea multor concetateni care se dau batuti, din cauza tergiversarilor din justitie, judecatorii au obligat statul roman sa-i plateasca secretarului executiv al democrat-liberalilor, Mircea Toader, 100.000 de lei, pentru torturile la care a fost supus din 1986 pana in decembrie 1989.
Toader, al carui dosar de urmarire a avut numele de cod ‘Tutu’, si-a fundamentat actiunea in instanta spunand ca, in anul 1986, cand era director al Centrului de Perfectionare a Navigatiei Fluviale Galati, ‘un binevoitor’ l-a parat la Securitate ca el si familia sa detin aur, valuta si aparatura electronica, lucruri care pe vremea aceea erau interzise de regimul comunist. ‘Dupa acea sesizare, a inceput, practic, calvarul familiei mele. Au avut loc urmariri, perchezitii si telefoane anonime, incat noi nu mai aveam viata perso-nala. Traiam sub teroare in permanenta’, spune politicianul.
L-a turnat un coleg
Liderul PD-L sustine ca atunci cand si-a vazut dosarul de urmarire la sediul CNSAS, a recunoscut imediat pe unul dintre cei care l-au turnat la securisti, un fost coleg, cu care a impartit bune si rele pe vremea in care amandoi erau navigatori.
Mircea Toader ii sfatuieste pe cei care au avut de suferit de pe urma persecutiilor fostei Securitati sa nu se dea batuti si sa se adreseze instantelor pentru a-si afla dreptatea.
Sentinta in cazul ‘Tutu’ nu este definitiva, statul roman putand face recurs.
Ce trebuie sa faceti ca sa dati in judecata statul
Pasul 1: Cei care stiu sau banuiesc ca au fost urmariti de fosta Securitate trebuie in primul rand sa faca o cerere pentru acces la propriul dosar (daca acesta exista) catre conducerea Consiliului National Pentru Studierea Arhivelor Fostei Securitati, CNSAS, la adresa str. Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, cod 030671, Bucuresti.
Pasul 2: Dupa ce veti primi raspunsul pozitiv, veti avea dreptul sa va vedeti propriul dosar, la sediul CNSAS.
Pasul 3: Daca din dosar reiese ca ati fost urmarit si considerati ca ceea ce vi s-a intamplat a reprezentat un abuz, in urma caruia ati avut de suferit, atunci va trebui sa va adresati instantelor de judecata. Magistratii vor judeca cazul dumneavoastra si vor lua decizia pe care o cred de cuviinta. Daca o considerati nedreapta, atunci va puteti adresa la Comisia Europena pentru Apararea Drepturilor Omului, C.E.D.O., de la Bruxelles.