Într-un top al veniturilor obţinute din profesii liberale, realizat de Capital în urma ultimelor declaraţii centralizate de ANAF, cel mai “bazat” avocat din România îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti. Câştigul lui e de 180 de ori mai mare decât venitul mediu anual al unui liber-profesionist, care e de circa 14.000 de euro. Semn că se mănâncă o pâine bună din această meserie este şi faptul că în topul celor mai mari venituri obţinute de liber-profesionişti se găsesc alţi patru avocaţi cu venituri anuale brute declarate la Fisc cuprinse între 1,3 milioane de euro şi 2 milioane de euro.
Pe locul doi, în topul veniturilor declarate la ANAF, e un notar, tot din Capitală, care a avut în 2007 un venit impozabil de peste 1,5 milioane euro. Într-o perioadă în care mai toată lumea are de suferit de pe urma crizei economice, iar sute de firme cad pradă falimentului ca popicele, “regi” vor fi cu siguranţă practicienii în insolvenţă (persoane acreditate să se ocupe cu lichidarea sau cu măsurile de supraveghere a societăţilor aflate în dificultate), dar şi specialiştii în reorganizare şi lichidare.
Deşi cifrele făcute publice de ANAF arată clar că oamenii care lucrează în aceste domenii au venituri de milioane de euro anual, Ion Anghel, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, refuză ideea de a discuta despre profesiile liberale în termeni financiari, pe motiv că “nu urmăresc ca principal obiectiv profitul”.