De mulţi ani, aviatoarea este îngrijită de doamna Covaci, vecină şi prietenă, căci pe altcineva nu mai are. Mai primeşte vizite de la diverşi aviatori şi cunoscuţi, însă cele mai multe pe 7 septembrie, în fiecare an, când îşi serbează ziua de naştere. Ieri, veterana aviaţiei a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani, ocazie cu care a fost ridicată la gradul de comandor de către reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Aeriene. Mariana Drăgescu şi-a luat brevetul de pilot pe când avea 23 de ani. La vremea aceea, puţine femei se puteau lăuda cu astfel de performanţe. Şi atunci, ca şi astăzi, Mariana era o femeie timidă, dar plină de energie şi de curaj. Această stranie îmbinare de trăsături ale personalităţii a ajutat-o poate să depăşească marile încercări ale secolului pe care l-a străbătut. Mariana Drăgescu a lucrat la Aeroclubul Regal al României şi a avut ocazia să cunoască câţiva celebri aviatori francezi care au vizitat Bucureştiul. Cu această ocazie a făcut cunoştinţă şi cu celebrul scriitor şi pilot Antoine de Saint- Exupery.
Cu câţiva ani înainte de război s-a împrietenit cu Smaranda Brăescu, deja o celebritate mondială în domeniul aviaţiei. După război, Mariana s-a întors la aviaţia civilă, fiind instructor de zbor la Şcoala de Aviaţie Ghimbav-Braţov. Comuniştii nu au mai lăsat-o să-i înveţe pe alţii să zboare, iar ea s-a retras întro policlinică, unde a fost dactilografă până la pensie.
Ce a fost «Escadrila Albă»
Ideea înfiinţării escadrilei sanitare cu femei-piloţi i-a aparţinut prinţesei Marina Ştirbey.“Escadrila Albă” a fost o unitate a Crucii Roşii care urmărea evacuarea răniţilor de pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial. A fost o aventură care le-a purtat pe Mariana Drăgescu, Nadia Russo-Bossie, Stela Huţan-Palade şi celelalte membre ale escadrilei prin stepele nesfârşite ale Rusiei, până la Stalingrad (în perioada în care Armata română lupta de partea Germaniei şi a aliaţilor ei) şi, ulterior, spre vestul Europei, până la Viena (după 23 august 1944). “Trupa” era formată din avioane mici, tip RWD-13, poloneze.
Citeşte şi: Mariana Drăgescu a întâlnit-o pe Simona Măierean: «Mi-ar fi plăcut şi mie să zbor cu MIG-ul»