Un tren ce transporta fosfor galben, substanta inflamabila si toxica, a deraiat, luni seara, in vestul Ucrainei, in orasul Lvov. In urma accidentului s-a raspandit un nor de substanta toxica, pe 90 de kilometri patrati. Autoritatile romane si cele ucrainene au intrat in alerta.
Trenul venea din Kazahstan si mergea spre Polonia. Garnitura, formata din 58 de vagoane-cisterna, a deraiat, din motive inca necunoscute. 15 vagoane s-au rasturnat si sase au luat foc, formand un nor de substanta toxica ce se intinde pe 90 de kilometri patrati si pluteste deasupra a 14 sate din jurul orasului Lvov, care se afla la 250 de kilometri de granita cu Romania. Sute de localnici au fost evacuati, in timp ce 20 de persoane ranite in accident au fost spitalizate.
Consulul Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu, a declarat ca gravitatea accidentului a fost exagerata. In ceea ce priveste teritoriul tarii noastre, Sandulescu a spus ca norul toxic se afla la o distanta de peste 300 de kilometri de granita cu Romania si ‘este putin probabil ca Romania sa sufere efecte in urma accidentului’.
„Romania nu va fi afectata”
Romania nu va fi afectata in urmatoarele 36 de ore de norul toxic, a declarat, ieri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, pe baza unor simulari facute pe computer.
‘Este vorba de noroc, insa Romania nu va fi afectata de norul toxic in urmatoarele 36 de ore. Avand in vedere stabilitatea atmosferica, adica nu bate vantul, este putin probabil sa intervina modificari’, a declarat Sandu.
In acest timp, premierul Tariceanu a facut apel la calm, declarand ca nu este deocamdata vreun pericol iminent. Conform unor informatii, norul se afla ieri la 160 km de granita. Temperatura excesiva si aerul sufocant tin norul toxic departe de Romania. ‘Situatia creata de canicula ne indica faptul ca aceste mase de aer nu se deplaseaza foarte mult. Oricum, curentii se deplaseaza catre nord, foarte posibil spre Polonia’, a declarat, ieri, ministrul mediului, Attila Korodi.
Stare de alerta la granita
SUCEAVA. Protectia Mediului masoara, din ora in ora, cu ajutorul unui autolaborator, pulberile din atmosfera si incearca sa depisteze orice urma de fosfor. Ieri nu se inregistrasera depasiri ale cotelor normale.
MARAMURES. Comitetele locale din municipiile Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Borsa, precum si cele ale comunelor din Maramuresul Istoric au primit avertizari si indicatii privind protectia individuala a populatiei.
„Este un pericol real pentru populatie”
Vicepremierul ucrainean Oleksand Kuzmuk, care s-a deplasat la fata locului, a comparat acest accident cu cel de la centrala nucleara de la Cernobil din 1986. ‘A avut loc un dezastru. Dupa catastrofa de la Cernobil avem de-a face iar cu un incident care poate reprezenta un pericol real pentru populatie. Este un incident iesit din comun, ale carui consecinte nu pot fi anticipate’, a explicat Kuzmuk.
In 1986, la Cernobil, au murit 56 de oameni
Cel mai grav accident nuclear civil din istorie a avut loc in aprilie 1986, la centrala de la Cernobil (localitate aflata pe teritoriul actual al Ucrainei). Atunci, explozia unui reactor a ucis pe loc 56 de oameni. Efectele au fost insa mult mai puternice. In timp, sute de mii de oameni au avut de suferit din pricina exploziei. Norul incarcat cu substante radioactive a ajuns in vestul Uniunii Sovietice, dar si deasupra Europei.
Fosforul poate ucide
Fosforul galben, in stare pura, provoaca grave leziuni hepatice si renale si chiar decesul, a explicat rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, Ecaterina Andronescu.
Inhalat, fosforul galben poate da tulburari de ritm cardiac si hipertensiune arteriala, iar in contact cu oxigenul se formeaza pentoxidul de fosfor, ce absoarbe apa si se transforma in acid iritant pentru piele.
Ce faceti daca va aflati sub norul contaminat?
Primul lucru recomandat este sa va adapostiti in spatii inchise. De asemenea, trebuie sa inchideti usile, ferestrele si aerul conditionat pentru a nu inhala substantele toxice din atmosfera. Daca sunteti surprins de nor in timp ce va aflati afara, in aer liber, trebuie sa va acoperiti nasul si gura cu o batista si sa va indreptati, cat mai repede, catre o incinta.
„Vrem sa ni se dea masti de gaze”
Romanii se declara socati de modul in care autoritatile de la Kiev au gestionat situatia. Locuitorii a doua dintre judetele din nordul tarii, Suceava si Maramures, spun ca ar fi bine sa primeasca masti contra gazelor, iar multi se gandesc deja la efecte similare celor de la incidentul de la Cernobil.
Florin Stetcu, 21 ani, Baia Mare: ‘Ucrainenii tot rusi sunt! La explozia de la Cernobil ne-au ascuns totul. Asa au facut si acum. Am vazut la televizor ce s-a intamplat si sunt ingrozit. Nu stiu ce ne facem daca ajunge norul la noi, sper sa fie bine’.
Laura Szebeni, 27 ani, Baia Mare: ‘Daca sunt socata de ceea ce s-a intamplat? Nu stiam. Eram prin oras si nu m-am uitat la televizor. Probabil voi asculta sfaturile specialistilor si le voi respecta cu strictete in cazul in care norul va ajunge in Baia Mare’.
Ioan Bilan, 24 ani, Baia Mare: ‘Nu stiu ce putem face. Am inteles ca gazul este foarte toxic si prin inhalare provoaca paralizia. Ar trebui ca autoritatile sa ne dea masti de gaze daca ajunge la noi. Am auzit ca deja au murit oameni acolo’.
Mihaela Ilie, 43 de ani, Suceava: ‘Sunt ingrijorata pentru ca ceea ce s-a intamplat acolo e destul de grav. Am avut un Cernobil si ne ajunge. Urmarile se simt si astazi. Speram sa fim informati despre tot ce se intampla pentru ca astfel stim sa luam masuri’.
In Lvov s-a filmat „Lista lui Schindler”
Lvov este unul dintre cele mai importante orase din estul Ucrainei, are 750.000 de locuitori si este impartit in 6 sectoare. Ca o curiozitate, o mare parte din celebra pelicula ‘Lista lui Schindler’ a fost filmata in centrul vechi al orasului, care este protejat UNESCO.
Doi ministri ucraineni risca demiterea
Reprezentantii Partidului Poporului din Ucraina le-au cerut presedintelui Iuscenko si premierului Ianukovici sa-i demita pe ministrul pentru situatii de urgenta si pe cel al transporturilor si comunicatiilor.
„Nu avem de ce sa ne facem probleme”
Seful Politiei de Frontiera Radauti, comisarul sef Ioan Pop, spune ca a discutat cu granicerii ucraineni despre situatia creata in urma accidentului chimic de la Lvov. ‘A fost o discutie informala intre cele doua parti. Ei ne-au declarat ca pentru moment norul de fosfor se afla la mare distanta de granita noastra si nu avem de ce sa ne facem probleme’, a spus el.