Sume mici
SIF1 Banat Crişana a hotărât, în AGA din 29 aprilie 2015, să acorde un dividend brut în valoare de 0,10 lei/acţiune. Plata se va face începând cu data de 14 august a.c.
SIF 2 Moldova acordă în acest an un dividend brut de 0,1012 lei/acţiune, urmând ca plata către acţionari să se facă după data de 9 iunie, care este şi data- limită de înregistrare a acţionarilor.
SIF 3 Transilvania va acorda acţionarilor un dividend brut de 0,0125 lei/acţiune. Plata se va face începând din data de 1 iulie 2015.
SIF 4 Muntenia va acorda în acest an un dividend în valoare de 0,0715 lei/ acţiune. Plăţile se vor efectua începând cu data de 31 august 2015.
SIF Oltenia, cea mai «darnică»
SIF 5 Oltenia se dovedeşte a fi cea mai darnică cu acţionarii ei, alocând în acest an 73,38% din profitul din 2014 (69.619.886 lei) pentru dividende. Valoarea este de 0,12 lei/ acţiune. Plăţile se vor face începând cu data de 17 septembrie 2015. La toate cele cinci SIF-uri, încasarea dividendelor se va putea face fie direct la sediul societăţii, fie într-un cont bancar, dinainte stabilit, în funcţie de contractele încheiate în acest scop de fiecare societate cu diverse bănci. De exemplu, SIF Muntenia are un astfel de contract cu BCR, prin conturile căreia distribuie dividendele către acţionari.
Continuă confiscarea unor dividende
SIF Moldova şi SIF Muntenia au hotărât prescrierea (confiscarea) dividendelor aferente anului 2011, neridicate de cei îndreptăţiţi (aşa au hotărât, în 2006, cele două SIF-uri, ca acelora care nu-şi ridică dividendele, timp de trei ani consectiv, acestea să le fie confiscate şi trecute în- tr-un cont numit “alte venituri”). Ca urmare, în ultimii ani, cele două societăţi au prescris (confiscat) dividende în valoare de zeci de milioane de euro (numai anul acesta, SIF Muntenia a prescris dividende în valoare de şase milioane de euro).
Marea privatizare, marea păcăleală
Cele cinci societăţi au fost înfiinţate în 1992, ca Fonduri ale Proprietăţii Private (FPP). Acestea au primit în portofoliu 30% (câte 6% fiecare) din acţiunile tuturor societăţilor comerciale din România. În 1996, cele cinci FPP-uri s-au transformat în Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Capitalul social iniţial s-a constituit în urma subscrierilor făcute de milioanele de cetăţeni români, care aveau împlinită vârsta de 18 ani, a celebrelor certificate de proprietate şi cupoane de privatizare. La înfiinţare, ele erau obligate, prin lege, ca în cazul în care acţionarii nu-şi ridică dividendele, aceştia să primească, automat, un număr aferent de acţiuni. Ulterior, unele SIF-uri au hotărât ca dividendele neridicate timp de trei ani să fie prescriese (confiscate). Milioanele de români astfel prejudiciaţi habar n-au că au pierdut o grămadă de bani.