Orele suplimentare, «plătite» în zile libere
Creşterea salariului minim pe economie este foarte importantă, întrucât stă la baza măririi tuturor salariilor din sistemul bugetar. Îngheţarea lui la actuala valoare, aceea de 1.050 de lei, înseamnă că lefurile nu cresc anul viitor. Ieri, Cabinetul Cioloş a aprobat Proiectul de Buget pentru 2016, act normativ trimis la Parlament spre aprobare. În legea bugetului scrie, negru pe alb, că veniturile tuturor bugetarilor vor fi îngheţate, în 2016, la nivelul sumelor din decembrie 2015. Mai mult, cei 1,2 milioane de angajaţi ai statului nu vor primi sporuri, prime, tichete de masă sau vouchere de vacanţă, se arată în legea trimisă spre aprobare la Parlament. Totodată, orele suplimentare vor fi “plătite” în zile libere, iar diurnele de deplasare şi de delegare, precum şi valoarea financiară a normelor de hrană rămân îngheţate în 2016.
Averea premierului
Primul ministru Dacian Cioloş nu este sărac. În cei 5 ani cât a fost comisar european, Cioloş a fost plătit cu peste 20.000 de euro lunar, sumă din care a pus şi ceva la saltea, dar a făcut şi achiziţii. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, acesta are un apartament şi o casă în Bucureşti, o casă de vacanţă şi un teren de 10.000 de metri pătraţi la Mărişel, în judeţul Cluj. În conturi are peste 60.000 de euro şi depozite în Franţa şi în Belgia. Premierul nu deţine nici o maşină şi nici bijuterii sau obiecte de artă, însă a vândut un autoturism în anul 2014, cu suma de 12.500 de euro.
Cioloş şi-a pus sindicatele în cap
Cele cinci confederaţii sindicale, Cartel Alfa, BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR, sunt nemulţumite de îngheţarea salariului minim la 1.050 de lei.
Reprezentanţii acestora susţin că au aflat “cu surprindere” de această măsură şi că au cerut Guvernului să se răzgândească. În caz contrar, ameninţă cu grevele. “Aţi ajuns în funcţie pe ideea unui nou tip de guvernare, deschis dialogului social. Noi nu credem într-o decizie administrativă nejustificată şi care nu ţine de competenţele ministrului de finanţe, ci ale Ministerului Muncii, luată fără utilizarea prevederilor legale”, se arată în scrisoarea adresată şefului Guvernului. Sindicatele îi transmit premierului că, în mod normal, creşterea economică trebuie să fie distribuită echitabil tuturor, iar acest lucru nu se reflectă în măsurile adoptate prin Codul Fiscal, care avantajează numai deţinătorii de capital sau pe cei cu venituri mari. “De reducerea cu cinci procente a contribuţiei la bugetul de asigurări sociale au beneficiat exclusiv patronii”, susţin liderii confederaţiilor sindicale. Mai mult, aceştia spun că fără creşterea salariului minim de la 1 ianuarie 2016 se va face o discriminare între angajaţii de la stat, care nu beneficiază de majorări ale lefurilor, şi cei de la privat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro