Animalele suportă căldura ca şi noi
Căldura are efecte nocive asupra animalelor noastre. Ea poate agrava afecţiunile cardiace, pulmonare, circulatorii sau renale, iar una dintre complicaţiile majore care pot apărea este reprezentată de şocul termic, ce conduce chiar la deces. Care este temperatura optimă suportată de pisici sau de câini? Ei împrumută limitele noastre de confort. Aşadar, dacă ţi se pare cald, şi lor li se pare la fel.
Avantaje şi dezavantaje
Ţine cont de faptul că animalele nu transpiră şi nu îşi pot regla temperatura corpului. În acest caz, un aparat de aer condiţionat poate face minuni pentru confortul lor termic. Însă el poate fi, uneori, nociv. Iată avantajele unui aparat de aer condiţionat pentru animale sunt: eliminarea stresului de adaptare, scăderea riscului de şoc termic şi îndepărtarea pericolelor reprezentate de temperaturile foarte mari. Pe de altă parte, dezavantajele sunt legate de posibilele afecţiuni ce pot apărea şi pot cauza chiar decesul animăluţului. Însă dacă este folosit cu precauţie şi respectând normele de igienă corespunzătoare, aerul condiţionat e benefic.
Cum trebuie utilizat aparatul
– Un aparat de aer condiţionat neigienizat sau neîngrijit periodic poate adăposti diverse bacterii sau fungi ori particule de polen ce pot declanşa alergii respiratorii, afecţiuni similare gripei sau altele mai grave la nivel respirator, până la pneumonie.
– Fluxul de aer nu trebuie să bată direct asupra corpului. Acesta poate provoca iritaţii nazale, conjuctivale ori anumite afecţiuni, cum ar fi colici renale sau agravarea unor afecţiuni locomotorii, precum artrita sau artroza.
– Temperatura fixată nu e bine să fie cu mult mai scăzută decât cea din mediul exterior. De exemplu, în zilele toride, nu trebuie să fie mai mică de 25 de grade, altfel tranzitul sau adaptarea corpului la diferenţele de temperatură se realizează dificil şi e chiar periculos pentru sănătate şi mai ales pentru activitatea cardiopulmonară.