Cum recunoşti una inofensivă…
– Aluniţele normale sunt de obicei de formă regulată şi de culoare maro închis.
– Mărimea unei aluniţe normale este de 6 milimetri în diametru sau mai puţin.
– Aluniţele non-cancerigene au marginile bine delimitate, chiar dacă pot apărea culori diferite pe margini.
Cum recunoşti una periculoasă…
– Aluniţele maligne, care prezintă risc de melanom sunt în primul rând asimetrice. Asta înseamnă că jumătăţile lor nu se suprapun perfect.
– Marginile neregulate pot aparţine, de cele mai multe ori, aluniţelor maligne.
– Aluniţele cu mai multe culori împărţite neregulat pe suprafaţă sau aluniţele a căror culoare se schimbă în timp prezintă riscul de a fi aluniţe maligne.
– Aluniţele exagerat de negre, albe, roşii ar trebui de asemenea verificate de un medic dermatolog, întrucât culoarea normală a aluniţelor este maro închis.
– Aluniţele mari sau al căror diametru s-a mărit în timp sunt de obicei aluniţe cu risc de melanom.
Control, o dată pe an
Medicii recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi sex, să verifice „aluniţele” la dermatolog cel puţin o dată pe an, chiar şi pe cele aparent normale. Şansele de vindecare ale unui melanom malign, adică ale celei mai periculoase forme de cancer de piele, sunt mari doar atunci când „aluniţa” este depistată şi îndepărtată în timp util. Iar pentru aceasta, se recomandă să analizezi periodic forma, culoarea şi evoluţia acestor formaţiuni aparent inofensive.
Numărul normal e până la 40
Uneori sunt implicaţi şi anumiţi factori genetici, de exemplu, dacă mai mulţi membri ai unei familii manifestă un număr mare de aluniţe, câteodată chiar sute (numărul normal de aluniţe este de până la 40). Nevii se pot dezvolta rapid şi după evenimente traumatizante ca arsuri cutanate de gradul II, arsuri solare, necroliză epidermică toxică sau epidermoliză buloasă (apar vezicule).