«Ne place să dăm vina pe altcineva»
“Chiar dacă salariul ne preocupă, banii nu sunt un factor motivator pentru o viaţă profesională împlinită. În plus, nouă (n.red. – românilor) ne place să dăm vina pe altcineva atunci când nu ne merge bine, în cazul acesta pentru lipsa de performanţă. Deci cea mai bună «scuză» e şeful”, ne-a declarat Mirela Zivari, doctor în psihologie, explicând frica angajaţilor faţă de superior.
Guvernul aprobă luni legea unică de salarizare
Ultima variantă a legii unice de salarizare va fi aprobată luni, într-o şedinţă de Guvern, pentru ca pasul următor să fie asumarea răspunderii pe actul legislativ. În această variantă, salariul minim va fi, la anul, de 670 de lei. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat, ieri, că această lege se va aplica de la 1 ianuarie 2011, dar în 4 paşi, pentru ca până în 2014 creşterea salarială din sistemul bugetar să fie de 43. Astfel, ministerul va elabora în fiecare an câte o lege-cadru, pentru a aduce funcţiile bugetarilor de la acelaşi nivel al muncii la acelaşi nivel de salarizare.
Angajaţii la stat, mai puţini şi la anul
Numărul angajaţilor la stat va fi redus şi anul viitor, dar prin pensionări, încetarea amiabilă a raporturilor de muncă şi plecarea angajaţilor la studii în străinătate, a declarat Emil Boc (foto). În acest fel, numărul bugetarilor va fi ţinut sub control, în limitele cerute de Fondul Monetar Internaţional.
Bugetarii vor lua la anul puţini bani în plus
Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că salariile bugetarilor vor creşte, la anul, cu 15%. Pentru că această mărire vine după o tăiere a lefurilor cu 25% faţă de vara acestui an, salariile angajaţilor la stat vor fi, la anul, mai mici cu 13,75%. În acest fel, bugetarii nu vor recupera în 2011 nici măcar jumătate din tăierea de 25% pe care Guvernul a decis-o începând cu luna iulie a acestui an. Documentul care prevede această modificare va fi transmis către FMI şi face parte din proiectul bugetului pentru 2011.
Mai mult, nu există nici o speranţă ca bugetarii să mai poată recupera ceva din pierderea suferită în iulie, deoarece în documentul respectiv se specifică faptul că acest nivel al salariilor va fi menţinut până la sfârşitul anului viitor. Ieri, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi-a exprimat nemulţumirea faţă de hotărârea Guvernului de creştere a salariilor cu 15%, susţinând că această majorare va acoperi, în realitate, doar rata inflaţiei şi pierderea celui de-al 13-lea salariu.
Citeşte şi: Angajaţii români vor deveni sclavi?