“Criza nu ne va dărâma!”, spune hotărât Cristi, capul familiei care participă la experimentul iniţiat de Libertatea. În următoarea perioadă, toţi cei patru membri ai familiei, inclusiv copiii, vor încerca să facă economii astfel încât să fenteze criza.
Cristi şi soţia sa, Alexandra, locuiesc în cartierul Crângaşi din Bucureşti, într-un apartament cu trei camere, împreună cu cei doi copii ai lor, Andra şi Marius.
Au venituri de 2.700 de lei pe lună
Amândoi lucrează, iar venitul lunar al familiei este de aproximativ 2.700 de lei, reprezentat de cele două salarii şi de cele două alocaţii ale micuţilor. Pentru mulţi, poate părea o sumă mică, însă cei doi tineri reuşiseră, înainte să înceapă criza economică, să ajungă la un echilibru financiar.
“De bine, de rău, până acum ne descurcam. Dar de când cu nebunia asta, scumpiri şi tăieri de lefuri, parcă ţi-e şi frică să mai ieşi din casă, de teama cheltuielilor”, ne-a mărturisit capul familiei, şofer de meserie.
Cristi va primi mai puţini bani
Bărbatul tocmai a primit o veste cât se poate de proastă de la serviciu: de luna viitoare va primi salariul cu 20% mai mic. “E nasol rău! Vom face eforturi pentru a strânge cureaua cât putem de mult! Câte un pic de colo, un pic de dincolo, se adună! Doar micile economii ne pot ajuta să traversăm această perioadă dificilă şi să putem în continuare să le oferim copiilor un trai decent”, adaugă Alexandra.
Pentru ca proiectul să aibă efectul scontat, cei doi se străduiesc, chiar de săptămâna aceasta, să pună în aplicare mici trucuri prin care să fenteze criza. Începutul a fost unul în forţă: au renegociat unele contracte (telefon mobil, fix, cablu, internet), reuşind astfel să economisească o sumă consistentă.
Au redus cheltuielile lunare cu 140 de lei după ce au renegociat unele contracte
“Trebuie să mai scădem din cheltuieli, pentru că nu mai facem faoeă! Hai să vedem ce facturi avem de plătit şi cum putem reduce din ele!”, i-a spus Cristi sooeiei lui, Alexandra, după ce a constatat că salariul nu-i ajunge să plătească dările casei. Aşa a început tânăra familie din Bucureşti vânătoarea de oferte de la furnizorii de servicii şi a reuşit să-şi micşoreze cheltuielile lunare cu 140 de lei. Iată cum:
1. Primele pe lista reducerilor au fost facturile de la telefoane. Unul fix, două de mobil şi unul primit “la pachet”, de la firma de cablu TV. “Am constatat că nu folosim aproape deloc telefoanele fixe şi cum unul era în abonamentul de cablu, am decis să-l desfiinoeăm pe celălalt. Când ne-am prezentat însă la ghişeul firmei de telefonie, să cerem desfiinoearea postului, am primit o altă ofertă, care ni s-a părut bună: să primim timp de un an apeluri, fără să plătim vreun leu abonament. Sigur, asta dacă nu vom da nici un telefon. Am fost avertizaoei că orice telefon pe care îl vom da în perioada cu abonament zero va fi taxat mult mai mult decât până acum. Am acceptat, mai ales că toate rudele şi tooei prietenii ştiau acel număr de telefon şi parcă ne părea rău să renunoeăm la el”, ne-a spus Alexandra. Au economisit 40 de lei. | |
2. S-au gândit apoi dacă pot micşora în vreun fel şi factura pentru pachetul cablu TV, internet şi telefon fix, de la firma de cablu. “Am fost la sediul lor şi le-am cerut să-mi găsească o ofertă mai bună. Am optat pentru un internet de viteză mică, pentru că oricum nu descărcăm date de pe net şi am oboeinut un abonament lunar de până la 60 de lei. Înainte plăteam 100 de lei în fiecare lună”, ne-au mai spus Cristi şi Alexandra. Au economisit încă 40 de lei. | |
3. Au urmat apoi facturile pentru telefoanele mobile. Două la număr, în aceeaşi reoeea. “Fiecare dintre noi plătea lunar între 50 şi 60 de lei, fără să vorbească prea mult la telefon. Am început să ne interesăm la mai multe companii şi până la urmă am decis să ne cumpărăm două cartele şi să anulăm abonamentele vechi. Acum putem vorbi oricât unul cu altul, iar tarifele pentru restul apelurilor sunt mult mai rentabile”, ne-a explicat Cristi. Cartelele îi costă pe amândoi 50 de lei pe lună. Aşa au mai scăpat de plata a circa 60 de lei. | |
Total economii pe lună: 140 de lei |
fotografii: Gabriel Miron, Claudiu Pacearcă