Este vorba despre complexul religios de la Vulcana-Băi, judeţul Dâmboviţa, care cuprinde o biserică ortodoxă, o sinagogă şi o moschee, toate sub patronajul spiritual al Sfântului Ioan Botezătorul, ştiut fiind că cele trei religii, creştină, mozaică şi musulmană, îl venerează pe profetul Ioan.
Complexul a primit donaţii ieşite din comun din partea Patriarhului Diodor al Cetăţii Ierusalimului şi Palestinei, incluzând moaşte de sfinţi, dar şi pietre sacre. Una din ele este piatra sfântă de pe Muntele Sinai, din care s-au cioplit Tablele celor Zece Porunci, sau Piatra Albă de la Mormântul Regelui David…
Se poate spune că, practic, o parte din Ierusalim s-a mutat la Vulcana- Băi. Pentru toate aceste donaţii există documente de autentificare de la Patriarh, Marele Rabin al Israelului, Marele Muftiu al Ierusalimului şi Ministerul Culturii din Gaza.
În contextul inventarierii tuturor moaştelor din ţară, părintele Anghel Bărbulescu a pregătit şi a trimis documentaţia privind moaştele din Biserica Sf. Ioan Botezătorul, din complexul religios.
Aici se află bucăţi din stânca Tablelor celor Zece Porunci şi din Mormântul Regelui David
Este vorba de moaşte din trupurile Sf. Ioan Botezătorul, Mc.Taracos, Andronic, Panaghion şi, lucru foarte rar, bucăţi din stânca mormântului lui Avraam, piatra sfântă de pe Muntele Sinai, din care au fost cioplite Tablele celor 10 Porunci, Piatra albă de la mormântul Regelui David, fragmente de piatră din casa lui Iosif din Nazaret, unde a copilărit Iisus şi un fragment de rocă din grota lui Lazăr, cel înviat din morţi de Mântuitor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro