Priveşte în jur cu ochii mari şi zâmbitori, cu strălucirea, parcă, a unei alte lumi, de unde a venit spre existenţa aceasta în luna august a anului trecut. Erica, micuţa din Alexandria, Teleorman, nu ştie ce pericol îi pândeşte, încă de la naştere, inima şi viaţa.
Ea doar gângureşte voioasă când întinde mânuţele spre câte o jucărie ori către mama şi tatăl ei. Dar părinţii săi nu mai au linişte şi somn de când au aflat că puiul lor are o boală gravă a inimii. Şi asta, la doar şapte ore de la naştere.
“Este imposibil să descriu ce am simţit atunci. Doar cine a trecut prin aşa ceva ştie ce înseamnă. Din momentul acela, stăteam pe hol, lângă salonul în care se afla puişorul meu şi mă rugam să fie totuşi o greşeală”, ne-a scris mama Ericăi, în cuvinte pline de tristeţe.
Dar, din nefericire, nu era o greşeală. Analizele au arătat că micuţa suferea de o formă gravă de tetralogie Fallot, ce combina încă 4 sau 5 afecţiuni cardiace, de la atrezie de valvă pulmonară şi canal arterial persistent larg, până la defect septal atrial şi ventricular, dar şi hipoplazie severă de trunchi al arterei pulmonare.
E programată în data de 10 martie
“La 13 ore de la naştere a fost preluată din Maternitatea Giuleşti de un echipaj SMURD şi dusă cu elicopterul la Tg. Mureş, unde, la 18 zile de viaţă, a fost supusă unei operaţii ce a constat în montarea unui shunt care s-o ajute să supravieţuiască până la operaţia majoră ce i-ar putea «repara» problemele cu care se născuse”, ne-a mai povestit mămica fetiţei.
Abia după trei săptămâni a putut s-o ţină în braţe, s-o atingă, aşa cum orice mamă vrea să-şi strângă la piept copilul. Au urmat multe drumuri Alexandria – Tg. Mureş, tot mai greu de suportat financiar, când venitul de doar 1.500 de lei al familiei, dar grevat şi de rate bancare, trebuie să susţină patru guri, inclusiv pe Alexia, fetiţa mai mare, de 7 ani, a familiei Gănescu.
Acum, salvarea Ericăi stă în mâinile dr. Eugen Săndică, renumitul chirurg de cardiologie infantilă de la clinica germană din Bad Oeynhausen. Acesta a acceptat cazul micuţei, iar în 10 martie, părinţii şi fetiţa trebuie să fie acolo, în Germania.
Dar în aer “pluteşte” o altă problemă financiară, transportul dus-întors, cu avionul, până acolo, pentru micuţă şi pentru părinţii ei. Şi cheltuielile – altele decât cele strict medicale – necesare pentru cele câteva săptămâni în care vor sta în Germania.
Adică aproximativ 1.000 de euro, în funcţie şi de costul, ce poate fi diferit, al biletelor de avion. Mai ales că ştiu când trebuie să plece, dar încă nu ştiu exact când se vor întoarce. Hai s-o ajutăm pe Erica să ajungă la doctorul Săndică! Să-i dăm o şansă inimioarei ei să se facă bine!