Nutriţionistul Lygia Alexandrescu te învaţă cum să scapi de kilogramele în plus în 10 paşi.
Te deranjează şunculiţele care-ţi ies de sub tricou, iar prietenii fac glume pe seama greutăţii tale? Înseamnă că trebuie să slăbeşti! Te învaţă cum să procedezi lectorul universitar Lygia Alexandrescu, nutriţionist la Clinica Natural Silhouette (tel. 021.317.43.41).
Iată câteva măsuri care te pot ajuta să previi obezitatea, dar şi să scapi de kilogramele în plus:
1. Pentru început, nu încerca să slăbeşti, ci să opreşti procesul de îngrăşare. Rezultatele vor apărea în câteva luni, pentru că, o dată cu creşterea în înălţime, se va modifica şi distribuţia kilogramelor pe corp.
2. Limitează numărul de calorii provenite din lichidele pe care le consumi, renunţând la sucurile de fructe sau la băuturile carbogazoase.
3. Evită să mănânci mai mult de o dată pe săptămână la fast food.
4. Micşorează porţiile de mâncare pe care le consumi la fiecare masă. Nu ronţăi când te uiţi la televizor
5. Nu trebuie neapărat să cureţi farfuria, mai ales dacă simţi că nu mai poţi să mănânci. Ideal ar fi chiar să te opreşti din mâncat un pic înainte de a-ţi simţi burta plină.
6. Renunţă la dulciuri şi alcătuieşte-ţi mesele în principal din fructe şi din legume, care, pe lângă faptul că te ajută să slăbeşti, sunt pline de vitamine, de care organismul tău are mare nevoie.
7. Stai cu părinţii? Roag-o pe mama să gătească mâncăruri uşoare, fără grăsimi, ca să te ajute în efortul tău de a slăbi.
8. Programeazăţi zilnic o activitate fizică: plimbă- te, mergi cu bicicleta ori cu rolele, înoată sau joacă tenis, fotbal ori volei cu prietenii.
9. Renunţă să ronţăi chipsuri, seminţe, alune sau floricele când stai în faţa televizorului ori a calculatorului.
10. Discută cu familia sau cu prietenii despre alimentaţia sănătoasă, fără să insistaţi asupra noţiunilor de “calorie”, “grăsime” ori “dietă”, pentru că pot deveni frustrante.
Nu exagera, pot apărea tulburări de alimentaţie
Dacă îţi fixezi ţeluri nerealiste, de genul “Vreau să slăbesc 5 kg într-o săptămână şi pentru asta nu mai mănânc nimic”, favorizezi instalarea tulburărilor de alimentaţie. Acestea apar în jurul vârstei de 13 ani şi afectează mai mult fetele. Iată care sunt:
√ Anorexia – se manifestă printr- o frică iraţională faţă de creşterea greutăţii şi printr-o dorinţă exagerată de a deveni tot mai slab(ă). Persoanele anorexice numără caloriile consumate la fiecare masă;
√ Bulimia nervoasă – este caracteristică persoanelor normoponderale, care consumă necontrolat cantităţi mari de alimente, apoi încearcă să le elimine, forţându-se să vomite sau luând laxative ori diuretice;
√ Alimentaţia compulsivă – este caracteristică persoanelor supraponderale şi constă în consumul necontrolat de alimente. Cei care au această afecţiune nu încearcă să scape apoi de excesul caloric, ca bulimicii.
1 kg de grăsime =7.000 de calorii
Ca să-ţi faci o idee despre ce implică scăderea în greutate, află că un kilogram de grăsime conţine 7.000 de calorii, aşa că, arzând 7.000 de calorii, vei reuşi să pierzi un kilogram. La fel, dacă înghiţi 7.000 de calorii, vei acumula un kilogram.
Spre exemplu, e ideal şi foarte uşor să slăbeşti un kilogram în două săptămâni. Pentru asta, trebuie să reduci aportul caloric zilnic cu 500 de calorii, fără a calcula permanent câte consumi. E suficient să faci un calcul săptămânal al caloriilor pentru a vedea unde e excesul.
Ce mănânci în timpul examenelor
“În perioada examenelor, băieţii au nevoie de 2.600 de kcal/zi, iar fetele, de 2.200 kcal/zi. Este indicat să consumi orez, paste, salată, ridichii roşii, carne de pui, de peşte sau de curcan, brânză proaspătă, cereale integrale şi fructe de sezon. Acestea sunt o bună sursă de energie, au efect calmant asupra sistemului nervos şi ajută la menţinerea clarităţii mentale”, a subliniat lectorul universitar Lygia Alexandrescu.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!