Bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care, asociate unor alimente și consumate în cantități semnificative, au efecte benefice asupra sănătății umane, contribuind la întărirea și refacerea sistemului imunitar și al echilibrului natural al organismului, iaurtul fiind cel mai bun exemplu în acest sens.
”Iaurturile probiotice pe care le găsim în magazine conțin un adaos de bacterii din speciile lactobacillus și bifidobacterium. Bacteriile vii trebuie să fie în iaurt în cantități foarte mari, la un ordin de mărime de 10 la puterea a opta, dar fără să se înmulțească. Ele trebuie să fie rezistente la acțiunea sucului gastric, la acidul clorhidirc și sărurile de bilirubină”, a spus specialistul, citat de Agerpres.
El a explicat că aceste bacterii interacționează cu flora intestinală, ea însăși un univers format din circa 100 de milioane de bacterii, din peste 400 de specii, cu rol bine definit asupra funcționării tubului digestiv și asupra echilibrului global al organismului nostru.
Când echilibrul natural al florei intestinale este alterat, pot apărea manifestări ale disconfortului gastro-intestinal și pot fi afectate și alte funcții sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar, din acest motiv fiind indicat să consumăm regulat minimum o porție din produsele lactate care conțin probiotice, pentru a ne bucura de efectul lor benefic asupra organismului.
Pe lângă probiotice, natura ne pune la îndemână și alte categorii de alimente funcționale, precum ovăzul, care este o sursă alimentară de fibră solubilă b-glucan și contribuie la reducerea nivelului colesterolului, a adăugat specialistul.
Legumele fac și ele parte din familia alimentelor funcționale. Cele mai cunoscute sunt roșiile, care conțin licopen, un carotenoid primar cu efect antioxidant, ce poate contribui la reducerea riscului de cancer. Usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale antibiotice, anti-hipertensive și de reducere a nivelului de colesterol. Consumul frecvent de crucifere (conopidă, broccoli) este asociat cu un risc redus de cancer, datorită conținutului relativ ridicat de glucozinolați.
Peștele conține acizi grași omega 3 și omega 6, cu un rol recunoscut în sănătatea cardiovasculară.
Și carnea de vită este un aliment funcțional, un acid gras potențial anticancerigen, cunoscut sub numele de acid linoleic conjugat (CLA), fiind prima dată izolat din carnea de vită la grătar, în anul 1987.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!